Menu Zavřít

Nový trend stavebnictví: dřevěná čtvrť bez betonu. V domech mají hnízdit ptáci i netopýři

23. 1. 2020
Autor: Henning Larsen

Dřevěné konstrukce místo betonu a oceli jsou stále více v módě. Mají zajistit stavbám větší udržitelnost. V Kodani vzniká celá čtvrť pro sedm tisíc lidí, jež bude kompletně ze dřeva. Dvě pětiny rozlohy projektu na bývalé skládce budou sloužit také místní fauně a floře.

Dřevo v konstrukcích budov má zajistit větší udržitelnost a ekologičnost stavebnictví. Příznivců absolutního návratu dřeva do moderní architektury ve světě roste. Jedním z příkladů je projekt stavby dřevěného sedmdesátipatrového mrakodrapu v Tokiu, v americkém Arkansasu vznikl univerzitní komplex, jenž je postaven z křížově laminovaného dřeva.

Posledním projektem je kodaňská čtvrť Fælledby pro sedm tisíc obyvatel, jež nebude pro hrubé stavby používat beton ani ocel. Autorem projektu je architektonická kancelář Henning Larsen. Hlavní myšlenkou nové čtvrti je propojit rezidenty co nejvíce s přírodou.

Věříte více betonu a oceli v konstrukci budov než dřevu?

Čtvrť má vzniknout na místě bývalé skládky. Architektka Signe Kongebrová, která má projekt na starosti, vysvětlila pro web Fastcompany, že také obyvatelé nové části města budou hrát aktivní roli v propojení s přírodou a vylepšováním projektu.

Jako příklad uvedla, že lidé budou podporovat hnízdění ptáků na balkónech a utváření místního mikroklimatu. Na projektu se podílejí i biologové a odborníci na ochranu životního prostředí. Dvě pětiny celkové plochy o rozloze 18 hektarů mají sloužit pro lokální druhy rostlin a zvířat. Rybníčky mají být útočištěm pro žáby a mloky, louky s květinami pro motýly, fasády bytových domů mají lákat kromě ptáků také netopýry.

Kongebrová tvrdí, že obyvatelé čtvrti nebudou vzdáleni od „divoké přírody“ déle než dvě minuty chůze. Rovněž zvířata budou mít do čtvrti otevřený přístup. Provoz automobilů má být po čtvrti omezen. Počítá se s pozemními garážemi, aby automobily na ulicích nerušily výhledy do zeleně.

Prohloubení tradice používání dřeva

Budovy mají být vyrobeny z prefabrikovaných dřevěných desek. Dřevo bude pocházet ze zemí celé Evropy. Musí mít samozřejmě certifikaci udržitelnosti. Dánsko je považováno za zemi, kde panuje velká tradice používání dřeva v architektuře, „celodřevěný přístup“ má tuto tradici prohloubit.

Kongebrová je přesvědčena, že se architektura dostává do bodu zlomu, kdy bude muset revolučně přistoupit k dosud používaným materiálům moderní doby. Tedy k výrobě betonu a oceli, která je energeticky velmi náročná.

I když přiznává, že se dřevo nemůže nahradit ve všech konstrukcích, rezidenční bydlení je ale pro tento přístup vhodné. Je nejvíce klimaticky udržitelné, protože během růstu stromů ukládá velké množství oxidu uhličitého, zdůraznila.

Projekt má ještě během tohoto roku přijímat připomínky od veřejnosti, v roce 2021 by měla začít výstavba. Čtvrť je projektována zejména pro místní obyvatele Kodaně, pro rodiny s dětmi. Plánuje se i výstavba školy pro 1 500 dětí. Propojení města s přírodou považuje dánská architektka za jedinou možnost, jak učinit globální urbanizaci společnosti udržitelnou.

Dále čtěte:

Ve Švýcarsku postavili dům roboti. Ušetřili 60 procent cementu

Jak stavět bez písku a zedníků: autor krtkodomu Pribila sází na přírodní materiály

Stavebníkům chybí základní surovina. Firmy řeší, jak stavět z pouštního písku

BRAND24

Každý den nový dům. Obří 3D tiskárna postaví vesnici pro chudé

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).