Menu Zavřít

Nový rok změnil i pravidla pro benefity

3. 3. 2008
Autor: Euro.cz

REFORMA VEŘEJNÝCH FINANCÍ - Schválená reforma veřejných financí zasáhla mimo jiné i oblast zaměstnaneckých benefitů, zejména soukromé životní pojištění a penzijní připojištění se státním příspěvkem.

Jsou zaměstnanecké benefity díky změnám, které přinesla vládní reforma veřejných financí, daňově výhodnější než dosud, nebo naopak?

Pravdou je, že daňová reforma představuje určité zjednodušení. Nedá se ale jednoznačně říci, že by přinášela jen výhody, a to ani vůči zaměstnancům, ani vůči zaměstnavatelům. Přesto vznikl díky reformě určitý prostor, který mohou zaměstnavatelé využít, poskytují-li svým zaměstnancům různá zvýhodnění.

Sloučení limitů pro příspěvky na pojištění

K oblíbeným a hojně využívaným benefitům patří příspěvky zaměstnavatele na životní pojištění a penzijní připojištění zaměstnanců. Díky reformě a státní podpoře mohou mít důvod k radosti jak zaměstnanci, tak zaměstnavatelé.

Hlavní změnou účinnou od 1. ledna 2008 je sloučení limitů. Nově je stanoven pouze jediný, a to ve výši 24 tisíc korun ročně, tj. dva tisíce korun měsíčně. Do této výše zaměstnanec nemusí z příspěvků odvádět daně a firma si zároveň může takovou částku uznat jako náklad. V případě, že firma svému zaměstnanci přispěje na životní pojištění a penzijní připojištění více než zmíněných 24 tisíc korun za rok, pro zaměstnavatele se nic nezmění. Tato částka je i nadále daňově uznatelným nákladem, protože reforma zrušila jakékoli limity pro příspěvky na životní pojištění a penzijní připojištění. Zaměstnanec však v takovém případě z příspěvků nad 24 tisíc korun platí jak daně, tak sociální a zdravotní pojištění.

Tím, že na straně zaměstnavatele dochází k odstranění limitu a u zaměstnance je stanovena pro osvobození od daně jedna absolutní částka, dochází ke zjednodušení poskytování těchto příspěvků. Vzhledem k současné situaci na trhu práce, kdy se velká část snaží udržet kvalitní a schopné zaměstnance, může být zvýšení těchto limitů dalším nástrojem k jejich motivaci.

Díky tomu, že se z příspěvků (u zaměstnance do výše 24 tisíc ročně) neplatí sociální a zdravotní pojištění a tyto příspěvky lze zařadit mezi daňově uznatelné náklady, firma výrazně ušetří a její pracovníci nakonec dostanou víc, než kdyby jim firma jen zvýšila plat. Většina společností také chápe, že příspěvky na pojistné, vzhledem k dlouhodobému charakteru pojištění, stabilizují zaměstnance lépe než jiné zaměstnanecké výhody. A naopak pro zaměstnance jsou signálem, že firmě na jejích pracovnících opravdu záleží. To snižuje fluktuaci ve firmě a přináší s tím související úsporu přímých nákladů. Nashromážděné finanční prostředky také pomohou zaměstnancům udržet si slušnou životní úroveň i po odchodu do důchodu.

Změny k horšímu

Reforma ale přinesla i některé méně příjemné změny.

BRAND24

Mnohé firmy umožňují svým zaměstnancům využívat služební auto také k soukromým účelům. A právě tento benefit se od letošního 1. ledna dočkal oproti předchozímu stavu zatížení. Změnu pocítí především zaměstnanci. Dříve museli za zapůjčení služebního auta platit pouze daň, od Nového roku musejí odvádět vedle daně i zdravotní a sociální pojištění (podrobněji zde).

Pro zaměstnavatele je zase nepříjemnou novinkou, že od Nového roku přestaly být nealkoholické nápoje poskytované na pracovišti daňově uznatelným nákladem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).