Menu Zavřít

Nový generální ředitel ČT má jméno Petr Dvořák

21. 9. 2011
Autor: profit

Novým generálním ředitelem České televize ve středu Rada České televize zvolila bývalého generálního ředitele televize Nova Petra Dvořáka.

Foto: Profimedia.cz

Vítěz získal ve druhém kole 12 hlasů, ke zvolení jich potřeboval deset. Chudárek obdržel pouze čtyři hlasy. Dvořák se stane generálním ředitelem České televize s účinností od 1. října 2011. Mandát mu vyprší 30. září 2017. Nového generálního ředitele ČT potřebovala kvůli odchodu Jiřího Janečka. Ten svou rezignaci oznámil v polovině července, a to ze zdravotních důvodů. Do začátku funkčního období nového generálního ředitele televizi řídí někdejší Janečkův provozní ředitel Vladimír Karmazín.

Bývalý generální ředitel televize Nova Petr Dvořák založil po roce 1989 agenturu B.I.G, která vyrábí firmám výroční zprávy. V roce 1999 vstoupil do skupiny PPF, kde byl odpovědný za rozvoj Expandia banky, která nyní funguje pod názvem eBanka. Právě PPF odstartovala Dvořákovu kariéru v médiích, když v roce 2002 převzala vedení televize Nova. V roce 2003 se Dvořák stal ředitelem nejsledovanější tuzemské televize.

Dvořák má za to, že Česká televize musí udělat „krok do digitální budoucnosti“ – slovem „krok“ míněny hodnoty kvalita, respekt, odvaha a kreativita -, aby se odlišila od svých komerčních protějšků. “Moje motivace stát se generálním ředitelem právě téhle televize je jednoduchá. Je to pro mne veliká profesní, ale zároveň i osobní výzva. Možnost ukázat, že nejsem jen pouhým nájemným manažerem, ale člověkem, který dokáže pochopit přesah, který veřejnoprávní televize vytváří, který svým konáním a prací může přispět nejen ke změně České televize jako instituce, ale prostřednictvím České televize i ke změně společnosti, k posílení jejích demokratických principů, k pochopení kultury a historie národa i k nepřímé výchově současné mladé ‘facebookové‘ generace,“ uvedl Dvořák v motivačním dopise v rámci výběrového řízení na generálního ředitele České televize.

BRAND24

Úkolem vrcholového manažera kterékoliv významné instituce nebo firmy je podle Dvořáka hlídat ekonomiku a finance a zajišťovat podmínky bezchybného provozu. “V případě České televize se k tomuto ‘samozřejmému základu‘ přidává úkol neméně významný, a to vytvářet takové podmínky pro tvůrce, aby byli schopni přinášet a vyrábět pořady, které budou v sobě odrážet a naplňovat základní vlastnosti zmíněné v mém projektu – kvalitu, respekt, odvahu a kreativitu. Pokud budou Českou televizi řídit takoví manažeři, potom bude Česká televize institucí s tou vážností a významem, který si zaslouží,“ dodal v závěru motivačního dopisu Dvořák.

Dvořák se narodil v roce 1964 v jižních Čechách. Vystudoval technickou kybernetiku na ČVUT, na University of Chicago v USA získal titul MBA. Dvořák je vášnivý snowbordista a zhruba čtyřikrát do roka hraje na elektrickou kytaru v rockové skupině Brumloboys, rád cestuje. Je rozvedený, má čtyři dcery.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).