Menu Zavřít

Nový bič na příliš velké banky

4. 1. 2011
Autor: profit

Evropská unie plánuje nová pravidla, která umožní bankovním regulátorům výrazně omezit v případě krize jejich podnikání a strukturu.

Foto:

Bankovní regulátoři v Evropské unii možná brzy dostanou do ruky novou pravomoc, díky níž budou moci například blokovat uvádění nových bankovních produktů na trh nebo omezovat rizika při obchodování bank se cennými papíry. Takto tvrdě by si mohli došlápnout na banky, které jsou příliš velké na to, aby mohly zkrachovat. Z dokumentu, který Evropská komise hodlá zveřejnit tento týden, to zjistila agentura Bloomberg.

Podlá návrhu Komise by národní regulátoři, kteří dohlížejí na banky působící v různých státech EU, mohli donutit banku ke změně právní a provozní struktury. To v případě, že by kvůli příští finanční krizi potřebovala pro své přežití injekci z veřejných peněz.

Mezi další opatření, která uvádí Bloomberg, patří požadavek na omezení úvěrové expozice vůči jednomu klientovi a celkové úvěrové expozice banky. Rovněž by regulátoři mohli donutit banku, aby omezila či se vzdala některé své činnosti.

Plán Komise má eliminovat následky případné příští finanční krizi podobné té, kterou spustil krach americké banky Lehman Brothers v roce 2008. Evropské vlády následně musely dát dohromady téměř pět bilionů dolarů, aby pomohly postiženým evropským bankám. Ať už přímou finanční injekcí nebo poskytnutím záruk za některá aktiva.

BRAND24

Národní regulátoři by rovněž zhodnotili stav bank a v případě krize by zajistili, aby banky právně a ekonomicky oddělily své klíčové činnosti od těch ostatních.

Evropská komise po zveřejnění plánu požádá o vyjádření zástupce bank, investorů a spotřebitelů. Na základě došlých připomínek by měla ve druhé polovině roku předložit definitivní návrh nových pravidel, který budou muset schválit Evropský parlament a Rada Evropské unie.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).