Menu Zavřít

Noví sousedé Lakshmiho Mittala

28. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Ve Velké Británii a v USA obsazují volné luxusní rezidence squatteři

Ocelářský magnát Lakshmi Mittal a příslušníci královské rodiny Saúdské Arábie a Bruneje žijící v Londýně mají nové sousedy. Žádné celebrity, ale squattery. Ti nedávno obsadili přepychový dům, jehož hodnota je odhadována na 30 milionů liber. Rezidence stojí na Bishop Avenue v severním Londýně, tedy na adrese, kterou vyhledávají boháči z celého světa. Není žádnou výjimkou, že si tamní obyvatelé nechali vybudovat ke svému sídlu vyhřívané příjezdní silnice, mají najatou ochranku a zařídili si soukromé salony krásy. Dle nových přistěhovalců řada luxusních rezidencí na Bishop Avenue zeje prázdnotou. Krize, která ovlivňuje realitní trh, squatterům nahrává.
Bezdomovci, kteří obsazují nejlukrativnější nemovitosti ve městě, se stali v Londýně velkým problémem. Objekty, jež vlastní cizinci a které jsou na prodej, zůstaly opuštěné kvůli hospodářským turbulencím. Ty téměř zmrazily obchody s realitami. Deník London Times přinesl rozhovor se squattery, kteří nyní obývají rezidenci na Bishop Avenue. Dle jejich názoru by neměli majitelům domů vadit. Spíše naopak. Prý se starají o dům, zajišťují jeho opravy a pečují také o zahradu. Dle agentury Empty Homes Agency je nyní v Londýně 2,5 procenta z celkového počtu domů neobsazeno.
Londýn není jediným britským městem, kde squatteři těží z krize. Do luxusních objektů se bezdomovci stěhují také například v Bristolu. Tam již začátkem roku obsadili nemovitost v hodnotě tří milionů liber, která má být přestavěna na exkluzivní apartmány. Squatteři tam dokonce uspořádali národní konferenci o squatterství, které se zúčastnilo na čtyřicet lidí. „V době finanční krize přicházejí lidé o práci a jsou vystěhováváni ze svých domovů,“ konstatoval jeden ze squatterů. „Přitom tisíce bytů a domů jsou volných, a squatting se tak stává čím dál běžnější nutností,“ dodává další.
Asi nejznámější rezidence, kterou squatteři obsadili, se nachází v Brightonu. Ke konci loňského roku se tam nastěhovali do luxusní pětipatrové vily Fife House přímo na pobřeží moře. Objekt z 19. století dříve patřil královské rodině. Deník Telegraph přinesl zprávu, že většina mobiliáře byla již z domu dávno odvezena, přesto tam zůstal záchod – speciální porcelánová mísa zasazená do mahagonu – který byl instalován přímo pro Edwarda VII., jenž do sídla zavítal v roce 1908. Dům v roce 2002 získal milionář Patrick Naughton. Zaplatil tehdy necelé tři miliony liber. Podnikatel se do své nemovitosti nikdy nenastěhoval a před dvěma lety ji za 1,75 milionu liber prodal neznámému kupci.

BRAND24

Přívětivá Británie Lze tvrdit, že britské právo je squatterům nakloněno. Dle norem, pokud je nemovitost prázdná a vlastník nemá zájem objekt obsadit, renovovat nebo pronajmout, může držba objektu přejít na jinou osobu. Držba umožňuje užívat nemovitost, nezakládá k ní ale vlastnické právo. Wall Street Journal nedávno komentoval aktivity britských squatterů s tím, že britské zákony jsou k těmto nezvaným nájemníkům rozhodně přívětivější, než je tomu ve Spojených státech. Ale i tam si squatteři díky krizi polepšili.
Realitní agenti zde totiž umožňují, aby squatteři dočasně obsadili domy, které byly zabaveny kvůli nespláceným hypotékám a budou prodány v dražbách. Realitní makléř Max Rameau z Miami založil skupinu Take Back the Land, která pomáhá bezdomovcům nastěhovat se do zabavených domů. „Každý potřebuje někde bydlet,“ říká. Dle internetového serveru Propertywire.com již pomohl šesti rodinám a další zájemce má na seznamu. Rameau je přesvědčen o tom, že vychází vstříc i majitelům nemovitostí, které takto obsazuje. Zabraňuje tomu, aby byly opuštěné domy zničeny. „Některé objekty byly vyloupeny. Byl ukraden nábytek, dokonce i obložení a instalace. Potom se tam nastěhovali drogoví dealeři,“ konstatuje Rameau a dodává, že squatteři obsazují nemovitosti převážně v noci, realitní agenti je stěhují do domů ve dne, stejně jako regulérní nájemníky.

Floridští bezdomovci Američtí squatteři bydlící v zabavených domech našli příznivce i mezi zákonodárci. Například kongresmanka za Ohio Marcy Kapturová podporuje obsazování volných, zabavených nemovitostí.
Není překvapením, že nejvíce agentů, kteří pomáhají squatterům k bydlení, působí na Floridě, hlavně v oblasti Miami. Dříve tato lokalita zažívala rezidenční boom. Nyní je jednou z nejvíce postižených realitní krizí. Situaci zhoršil převis nabídky nad poptávkou a také mnoho spekulantů, kteří táhli ceny realit nahoru. Dle statistických údajů zaujímá Florida druhé místo ve Spojených státech co do počtu zabavených domů. Na 178 rezidenčních objektů tam připadá jeden zabavený.
V Miami platí zákon, že majitel nemovitosti, kterému byla zabavena, musí skutečnost nahlásit na policejním registru, aby policie mohla objekt monitorovat. Až doposud ale strážci zákona proti Rameauovi a podobně smýšlejícím realitním makléřům nezasáhli. Agenti se neobávají, že by se kvůli své činnosti dostali do vězení. „Existuje skutečná potřeba zajistit bydlení a je zde rozpor mezi potřebou a právem. Dostat se do vězení je jedním z potenciálních faktorů v této aktivitě,“ citoval Propertywire.com Rameaua. Zástupci Miami tvrdí, že o působení agentů, kteří pomáhají squatterům najít volné bydlení, nic nevědí. Dodávají, že pokud prázdný dům obsadí squatteři, je na majiteli nemovitosti, aby zařídil jejich vystěhování.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).