Menu Zavřít

Novela zákona o obalech se obchodníkům líbí

3. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Obchodníci, kteří dlouhé měsíce bojovali za změny a "dovysvětlení" už více než rok platného zákona o obalech (č. 477/2002 Sb.), se podle všeho dočkali. Tak zvaná malá technická novela (viz Profit č. 40 a 45/2002) spatřila světlo světa a zdá se, že celkem vzato vyhovuje.

Podle Jany Kváčové ze Svazu obchodu České republiky lze konstatovat, že z pohledu obchodníků, tedy osob, které uvádějí obaly do oběhu, má technická novela změny, o které usilovali společně s ostatními zainteresovanými podnikatelskými svazy. Příslušným řízením by měla novela projít v březnu letošního roku.

Obchodníkům ubude administrativa

„Obsah návrhu této novely odstranil nejvíce kritizovaná ustanovení zákona o obalech a pokud se nezmění obsah nově navrhovaných ustanovení, odstraní se obchodníkům některé administrativní povinnosti, které je zbytečně zatěžovaly,“ uvedla Kváčová. Za nejdůležitější pak označila změnu, která ukládá povinnost předkládat kontrolním orgánům nezbytnou technickou dokumentaci k prokázání, že obal splňuje všechny zákonné požadavky, pouze osobám, které uvádějí obaly na trh. Těmi jsou výrobci, dovozci, eventuelně velkoobchodníci, ale nikoli maloobchodníci, na něž se tato povinnost vztahuje v současnosti. Výrobci, dovozci či velkoobchodníci mají také informovat své odběratele o tom, že obal splňuje všechny požadavky. Může to udělat formou letáku nebo vytisknout na fakturu či dodací list. Dozorový orgán si pak pravdivost údajů ověřuje sám u výrobce, dovozce nebo velkoobchodníka. Další vítaná změna se týká případu, kdy osoby, které uvedou na trh postupně za rok méně než 300 kilogramů obalů, nebo jednorázově výrobek, jehož hmotnost obalů tuto hodnotu překročí, nemusejí plnit povinnosti podle zákona o obalech. To znamená, že nemusí platit poplatek, ani uzavírat smlouvu o sdruženém plnění.

Zboží už by nezůstávalo v celních skladech

Pokud v současnosti Celní správa jako jeden z šesti dozorových orgánů nad dodržováním zákona o obalech má pochybnosti, zda je dovezený obal takový, „jak má být“, nepustí toto zboží náš trh. Podnikatel tedy musí zboží uložit ve skladu, platit za jeho úschovu a čekat, než se situace vyřeší. V malé technické novele se podařilo prosadit, že tuto pravomoc celní orgán už nemá. Musí zboží propustit do volného oběhu a pokud má pochybnosti, ohlásí tuto skutečnost dalším dozorovým orgánům. Pro podnikatele to znamená, že zboží neleží ve skladu a může s ním podnikat. „Potěšitelné je i to, že malá technická novela otevřela možnost pro to, aby se změnily i některé podmínky autorizovaných obalových společností a vytvořil se jim prostor pro zjednodušení obsahu sdružené smlouvy o plnění. Možná díky tomu vznikne víc autorizovaných obalových společností,“ konstatovala Kváčová. „Teď si lze jen přát, aby do obsahu tak zvané malé technické novely nezasáhla jednak vláda, jednak naše zákonodárné sbory. Aby se tam nedostalo něco, co by postavilo na hlavu to, co tam nyní je,“ dodala.

BRAND24

Prodej nápojů ve skle se nezvýšil

Svazu obchodu se zatím nepodařilo dosáhnout vypuštění pasáže zákona, která udává povinnost vést nápoje ve vratných i nevratných obalech v provozovnách s prodejní plochou nad 200 m 2. „Nepodařilo se nám přesvědčit ministerstvo životního prostředí, že tato povinnost nesplnila svůj účel a prodej nápojů ve vratných obalech se nezvýšil,“ řekla Kváčová. Členové Svazu obchodu jsou přesvědčeni, že tato povinnost působí naopak kontraproduktivně a diskriminačně. Ministerstvo životního prostředí vydalo dokonce jakýsi seznam dodavatelů nápojů ve vratných obalech. Podle poznatků Svazu obchodu je to však víceméně regionální záležitost. Velké nadnárodní řetězce mají například určité požadavky na objemy dodávek, které tito regionální výrobci nejsou schopni dodržet. Obchodníci tedy budou podle Kváčové hledat dál cesty, jak tuto povinnost zrušit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).