Menu Zavřít

Nové systémy zajistí i bagr

21. 11. 2005
Autor: Euro.cz

OCHRANA PŘED ZLODĚJI V současné době je na trhu řada prostředků, které mají ochránit osobní či nákladní automobil před zloději. Nejrozšířenějším způsobem ochrany je zatím (zejména z cenových důvodů) mechanické zabezpečení. V posledních letech ale roste poptávka i po hlídání auta s pomocí satelitu.

OCHRANA PŘED ZLODĚJI V současné době je na trhu řada prostředků, které mají ochránit osobní či nákladní automobil před zloději. Nejrozšířenějším způsobem ochrany je zatím (zejména z cenových důvodů) mechanické zabezpečení. V posledních letech ale roste poptávka i po hlídání auta s pomocí satelitu. Satelitní systém zabezpečení automobilů kombinuje určování polohy GPS (globální satelitní navigační systém) s komunikací prostřednictvím mobilní telefonní sítě GSM. Propojení těchto technologií umožňuje účinně zabezpečit proti krádeži nejen osobní automobily, ale všechna motorová vozidla včetně stavebních strojů. Zařízení je v autě či jiném dopravním prostředku umístěno skrytě a v případě krádeže průběžně hlásí majiteli nebo pultu centrální ochrany přesnou polohu odcizeného vozu. RYCHLOST NA PRVNÍM MÍSTĚ

Komunikace uživatele se zařízením probíhá buď přímo prostřednictvím běžného mobilního telefonu, nebo prostřednictvím pultu centrální ochrany. V okamžiku, kdy zloděj vnikne do automobilu, chce vůz natáhnout na odtahový vůz či ukrást kola, odhalí čidla napadení a zařízení okamžitě odešle informaci o pokusu o krádež. Dispečer se ihned spojí s majitelem, aby zjistil, zda se jedná opravdu o krádež a nikoli jen o planý poplach.

MULTIFUNKČNÍ SYSTÉM

Dispečer současně dokáže obratem zjistit polohu automobilu, který se mu zobrazí přímo v detailní mapě na monitoru počítače. Výhodou tohoto systému na rozdíl od jiných je tedy to, že majitel vozu či jiná pověřená osoba se o jeho krádeži dozví prakticky v okamžiku, kdy k tomu činu došlo.

Zatímco většina podobných zařízení se specializuje buď na logistiku, nebo na zabezpečení proti krádeži, některé systémy jdou ještě dál. Například zařízení firmy AutoLocator je již plně multifunkční a lze je využít i jako pomoc v nouzi.

Součástí základní instalační sady je i nouzové tlačítko, které pomůže v případě nehody či například nevolnosti řidiče. Po jeho zmáčknutí se posádka vozu jednoduše dovolá do asistenčního centra. Zejména pro firmy jsou pak důležité různé nástavby a další služby, jako například monitoring pohybu služebních vozidel.

BRAND24

VÝHODA SYSTÉMU Základní výhodou satelitních systémů je to, že umožňují okamžité nahlášení pokusu o vloupání do střeženého vozidla bez zbytečné časové prodlevy. Řidič nebo majitel vozu má možnost hlídat si ho sám prostřednictvím mobilního telefonu nebo využít služeb pultu centrální ochrany. KOLIK STOJÍ SYSTÉM GSM/GPS |Zařízení|Celková cena|Roční náklady|

 AutoLocator AL3500 Satellite29 900 Kč4950 Kč
 Secar - Sherlog Satellite44 700 Kč8500 Kč
 Altea - Spirit 45 600 Kč9500 Kč
 Defendlock - Defendlocator44 500 Kč6500 Kč

**Pramen: Internetové stránky jednotlivých firem, ceny v korunách

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).