Menu Zavřít

Nové multifunkční centrum pro Prahu

13. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Čtyřicet tisíc metrů čtverečních obchodů a dvacet tisíc metrů kanceláří. To pražskému centru přinese komplex Palladium, jehož výstavba právě začala. PROJEKT PALLADIUM Palladium vyroste na pozemku bývalých kasáren na náměstí Republiky, které tvoří okrajovou část pražského centra.

PROJEKT PALLADIUM

Čtyřicet tisíc metrů čtverečních obchodů a dvacet tisíc metrů kanceláří. To pražskému centru přinese komplex Palladium, jehož výstavba právě začala.

Palladium vyroste na pozemku bývalých kasáren na náměstí Republiky, které tvoří okrajovou část pražského centra. Denně tudy projde 75 tisíc chodců - ty bude nový komplex lákat nabídkou dvou set obchodních jednotek (většina z nich bude orientována na módu) a tři desítek restaurací. Zároveň Palladium rozšíří nabídku prvotřídních administrativních prostor v pražském centru. Ve třech nejvyšších podlažích komplexu (celkem jich bude i se sníženým přízemím osm) bude k dispozici 19,5 tisíce metrů čtverečních kanceláří, které budou mít samostatné vchody.

„Bez takových projektů se město nemůže rozvíjet,“ tvrdí Jan Bürgermeister, náměstek pražského primátora. Jednání o budoucnosti někdejších kasáren podle něj začalo už v roce 1993. Ze všech projektů bylo nakonec vybráno Palladium. Město si od něj slibuje oživení prostoru náměstí, které zatím příliš atraktivní lokalitou není, a také přilehlých ulic. Mimo jiné by tak mělo vzniknout propojení centra města s oblastí kolem Petrského náměstí a poměrně rychle se rozvíjejícím Karlínem. Samotné náměstí Republiky se stane pěší zónou, kde budou jezdit pouze tramvaje. Podle Vladimíra Vihana, starosty Prahy 1, se počítá s odklonem veškeré tranzitní dopravy z tohoto prostoru. Dopravní provoz v blízkých ulicích bude zklidněn retardéry a ztížením průjezdu, podobně jako například v Dlouhé ulici.

Developer - European Property Development - získal povolení ke stavbě komplexu Palladium letos v lednu, když archeologický průzkum lokality už delší dobu probíhal. Generální dodavatel, firma Strabag, s výstavbou začal právě nyní, na podzim roku 2007 by měla být skončena.

Celková investice podle představitelů developera činí 7,5 miliardy korun. Palladium by mělo přivést kupující, kteří dnes považují nákupy na periferii za pohodlnější, zpět do centra Prahy. Jeho týdenní návštěvnost je odhadována na 350 tisíc až 400 tisíc zákazníků.

Podle jeho představitelů se během stavby budou negativní vlivy na okolí, zejména hluk a prach, projevovat minimálně. A to i díky zvláštní technologii výstavby - nejprve se postaví základová deska a pak se začnou zároveň stavět podlaží oběma směry, takže podzemní práce budou víceméně „neviditelné“.

NEJVĚTŠÍ OBCHODY V CENTRU PRAHY

BRAND24

(rekonstrukce a výstavba)

ProjektRok dokončeníAdresa
 Broadway2000Na Příkopě 31 
 Černá růže1998Na Příkopě 12 
 Darex1996Václavské nám. 11  
 Dětský dům1999Na Příkopě 15 
 Dům módy2002Václavské nám. 22 
 Kotva1975Nám. Republiky 8 
 Mango2003Na Příkopě 8 
 Millenium Plaza1999V Celnici 10 
 Myslbek1996Na Příkopě 19 
 Euro2002Václavské nám. 2 
 Koruna1996Václavské nám. 1 
 U Hájků1997Na Poříčí 42 
 Slovanský dům2000Na příkopě 22 
 Stará celnice2001V Celnici 4
 Tesco1975Národní třída 26 

Pramen: CB Richard Ellis, Profit

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).