Menu Zavřít

Nové menu pro členské státy

3. 10. 2005
Autor: Euro.cz

FONDY EU V OBDOBÍ 2007 AŽ 2013 V rozpočtovém období 2007 až 2013 budou mít větší šanci získat finanční zdroje ze strukturálních fondů Evropské unie projekty, které se zaměřují na inovace, informační a komunikační technologie. Rovněž na zlepšení kvality a úrovně služeb měst i regionů a zlepšení dopravní infrastruktury.

FONDY EU V OBDOBÍ 2007 AŽ 2013 V rozpočtovém období 2007 až 2013 budou mít větší šanci získat finanční zdroje ze strukturálních fondů Evropské unie projekty, které se zaměřují na inovace, informační a komunikační technologie. Rovněž na zlepšení kvality a úrovně služeb měst i regionů a zlepšení dopravní infrastruktury.

Vlétě schválený strategický rámec EU v oblasti strukturální a kohezní politiky na rozpočtové období 2007 - 2013 již nabízí poměrně velmi konkrétní představu o tom, na jaké oblasti bude Evropská komise klást prioritní důraz při uvolňování peněz ze společného rozpočtu.

Pro zmíněné období je úmyslem Evropské komise preferovat k uvolňování finančních prostředků Strukturální a kohezní politiky EU oblasti uvedené v boxu 1. Každý uchazeč o čerpání těchto prostředků bude mít větší šanci a příležitost tyto prostředky získat, pokud jeho projekt bude věcně v souladu s těmito oblastmi. Ty tak představují klíčová slova, jež se doporučuje respektovat a dodržovat pro zvýšení absorpční schopnosti čerpání z fondů EU, tedy šance, aby projekt byl schválen.

DOPRAVA JEDE

Pokud se na tyto spíše obecné priority podíváme podrobněji, pokusíme se z nich vyvodit okruhy, které by měly mít při rozdělování peněz v příštím programovacím období přednost.

Evropská komise například bude hodně silný důraz klást na rozšíření a zlepšení dopravní infrastruktury. V případě financování projektů ze strukturálních fondů pak především rozvoj dopravní infrastruktury spojené s opatřeními sledujícími hospodářský růst (rozvoj turistického průmyslu, zlepšení a zvýšení atraktivnosti průmyslových zón a lokalit).

Evropská komise rovněž i nadále zamýšlí podporovat dosažení souladu mezi hospodářským růstem, ochranou životního prostředí a úsporným nakládáním s energií. Šanci tak budou mít projekty zaměřené na posílení infrastruktury spojené s odpady, kanalizací, managementem přírodních zdrojů nebo přípravou dekontaminované země pro nové ekonomické aktivity.

VÝZKUM A VÝVOJ DO PRAXE

Velmi podstatnou oblastí se stanou projekty zaměřené na to, aby se výsledky výzkumné a vývojové činnosti co možná nejpružněji a nejefektivněji uplatnily v praxi a přispěly hospodářskému rozvoji. Tady Evropská komise spatřuje velký problém EU ve vztahu k USA a Japonsku a zamýšlí podporovat vše, co přispěje k překonání mezery mezi Unií a zejména těmito zeměmi. Konkrétně se pak jedná především o podporu klastrů, inovačních center, výzkumných středisek. Velkou přednost by pak měly mít projekty, jež budou schopny výzkumné poznatky aplikovat tak, aby posílily regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost.

ZLEPŠENÍ TRHU PRÁCE

Poslední velkou prioritní skupinou jsou opatření vedoucí ke zlepšení trhu práce. Efekty pro podnikatele jsou zde spíše odvozené, neboť řešitelé projektů v této oblasti budou především veřejné a neziskové -povětšinou vzdělávací a poradenské - instituce. Konkrétní priority se tak mají zaměřit na identifikaci úzkých míst na pracovním trhu, na osobní přístup k uchazečům o práci, na podporu osob, jimž hrozí riziko sociálního vyloučení (čerství absolventi škol, lidé dlouhodobě nezaměstnaní, minority, osoby s handicapem). Rovněž projekty soustředěné na předvídání, tlumení a absorpci ekonomických a sociálních změn budou v této oblasti podporovány. Velmi důležité jsou pak projekty, jež mají motivovat podnikatelské subjekty, jmenovitě malé a střední podniky, k investicím do celoživotních výukových strategií a systémů pro zaměstnance, vedoucích k osvojení znalostí a dovedností odpovídajících požadavkům znalostní ekonomiky a k prodloužení pracovního života těchto zaměstnanců. Zcela novou prioritou v této oblasti je pak vymezení opatření zaměřených na posílení zdravé pracovní síly (zdravotní prevence, investice do zdravotní infrastruktury, zdravotnická informační kampaň).

Vyjmenované priority je třeba chápat jako menu, které Evropská komise nabízí jednotlivým členským států. Na nich bude, aby si z něho vybraly ty priority, které nejvíce odpovídají jejich rozvojovým potřebám.

PRIORITNÍ OBLASTI ČERPÁNÍ PENĚZ

1. Zlepšení atraktivnosti členských států, regionů a měst zlepšením jejich přístupnosti a dostupnosti, zajištěním adekvátní kvality a úrovně služeb a ochranou jejich environmentálního potenciálu.

BRAND24

2. Podpora inovací a podnikatelského prostředí a růst ekonomiky založené na znalostech prostřednictvím výzkumných a inovačních kapacit, včetně nových informačních a komunikačních technologií.

3. Vytvoření více a lepších pracovních míst přivábením většího počtu lidí do zaměstnání nebo podnikatelských aktivit zlepšením adaptability pracovníků a podnikatelských subjektů a zvýšením investic do lidského kapitálu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).