Menu Zavřít

Nové IPO? Nejdřív za rok

12. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Přípravy nových akciových titulů pro vstup na pražskou burzu probíhají,...

…říká šéf investičního bankovnictví České spořitelny

Nikdo neví, co přijde. Tak charakterizuje situaci na trzích v České republice Jan Brabec, první muž investičního bankovnictví v České spořitelně. „Lze jen těžko povzbuzovat někoho, aby investoval do akcií po tom, co se dělo v posledních měsících na akciových trzích,“ tvrdí čtyřiatřicetiletý absolvent University of New York. S týdeníkem EURO hovořil i o tom, co by mohlo investory přesvědčit, aby zase začali obchodovat, a jak vidí budoucí vývoj na českém trhu.

EURO: Jak byste charakterizoval náladu investorů? BRABEC: V očekávání. Všichni čekají, co bude. Pokud se bavíme o kapitálových a akciových trzích, obchody jsou minimální ve srovnání s touto dobou loni nebo ještě v létě nebo na podzim. Dokladuje to třeba i to, že ČEZ se z hlediska objemu obchoduje na historických minimech.

EURO: Co podle vás může být impulzem, který by toto vyčkávání mohl rozhýbat? BRABEC: Jestli nějaký impulz přijde, tak ne hned. Bude záležet, jak se chytne záchranný balíček pro ekonomiku USA. Zároveň budeme čekat, co se stane ve velkých evropských ekonomikách a zejména v Německu. Nemyslím si, že by se mělo něco zásadně změnit v následujících dvou třech měsících. Ekonomika se letos dostane na dno krize a bude se odrážet, v to tedy alespoň doufám. Je to ale jen spekulace. Impulz musí přijít v takovém sledu, že nejprve dojde k oživení americké ekonomiky a evropského hospodářství a teprve potom budou investoři pomalu zvyšovat svou aktivitu na kapitálových trzích. Souvisí to i s tím, že na akciové trhy přijdou nové emise a tituly, které jsou v současné chvíli velmi nereálné.
Samozřejmě se nejedná jen o české, ale i o zahraniční investory, kteří tvořili podstatnou část investorů na pražské burze. Třeba Zentiva je kótovaná v Londýně i v Praze, ale obchodování probíhá zejména v Praze, protože právě tady byla cenotvorba.

EURO: Jak se díváte na balíček k povzbuzení ekonomiky USA? Je to hodně peněz a v zásadě není jasné, na co tyto prostředky půjdou. BRABEC: Je to obrovský balík, ale je neadresný. Když dáváte pomoc, tak by mělo být jasně řečeno, kam by peníze měly konkrétně směřovat, jaké kroky a výsledky od podporovaných firem vlády očekávají a zároveň v jakém časovém horizontu.

EURO: Kdy přesně došlo ke stavu, že investoři nechtějí nic dělat? BRABEC: Oni chtějí, ale vyčkávají, jak se situaci vyvine a kam budou směřovat ekonomiky vyspělých států. Jinak ke snižování objemu obchodů docházelo již v druhé polovině minulého roku, zejména v posledních měsících roku 2008.

EURO: Stimulujete nějak investory? Jak probíhá komunikace? BRABEC: Máme s investory dlouhodobé vztahy a cílem banky je poskytovat investorům reálný pohled na trh, ne přesvědčovat investory, aby nakupovali. Spolupráce s investory je dlouhodobá a přistupujeme k ní zodpovědně, český trh je pro nás domácí, a ne pouhý prostředek k rychlému vydělání peněz. Obchody na burze jsou dnes minimální. Obecně panuje nedůvěra v akciové trhy, a to jak u retailu, tak u profesionálních investorů. Stimulovat můžeme a budeme. Například podloženými informacemi o zlepšování situace na trhu. EURO: Jak odhadujete vývoj na trhu pro letošní rok? BRABEC: Je to věštění z koule, ani nejlepší analytici nemají jasný recept a jistou předpověď, takže těžko říct. Odhaduji, že by se ke konci léta situace mohla začít zlepšovat. Například je možné, že slabší koruna a obava z krize sníží v létě cestování do zahraničí, ve srovnání s minulým rokem, takže lidé pojedou na dovolenou v tuzemsku a zvýšená spotřeba na domácím trhu pomůže ekonomice. V bance pracuji na nových IPO, a i když je nereálné, aby v tomto roce přišel nový akciový titul na český trh, existují firmy, které tento záměr mají a neopustily jej ani na základě současné krize na trhu. Probíhají přípravy a třeba se situace natolik zlepší, že během příštího roku uvidíme nové akciové tituly na pražské burze. To by mohl být jeden z potřebných impulzů pro oživení kapitálových trhů.

EURO: Myslíte si, že Česku v současné situaci na finančních trzích pomohlo to, že reformovalo a sjednotilo regulaci a dohled nad finančními trhy? BRABEC: Asi ano, ale na druhou stranu si nemyslím, že kdyby české banky masivně kupovaly CDO nebo COO, tak by to někdo rozporoval, protože to dělal celý svět a byl to trend. Marže na standardních dluhopisech či úvěrech byly minimální a strukturované dluhopisy nabízely lepší zhodnocení na první pohled se stejným rizikem. Nicméně Česká národní banka funguje dle mého názoru velmi dobře a členové bankovní rady jsou lidé, kteří pracovali v komerčních bankách a jsou si velmi dobře vědomi současné situace na trhu a stavu lokálních bank.
Jedním z hlavních důvodů, proč je české bankovnictví v dobré kondici, je fakt, že klíčovou pozici na trhu drží banky, které mají značné množství primárních zdrojů, a tyto zdroje nebyly masivně investovány do strukturovaných dluhopisů jako třeba v USA. Důvěra v bankovnictví je nadále vysoká a lidé se neobávají a ani nemusejí obávat o své vklady. Myslím, že většina národa má smysl pro platební disciplínu. Jako konzervativní lidé nechceme mít zbytečně dluhy, a už vůbec ne v prodlení. Pokud nám to situace umožňuje, jako první hradíme dluhy. V posledních letech navíc velmi dobře funguje registr dlužníků. Nezaplatíte pár korun a už tam jste. Šance získat pak půjčku od banky je mizivá.

BRAND24

EURO: Chystají se nějaké změny v investičním bankovnictví České spořitelny? BRABEC: Služby jako korporátní nebo investiční bankovnictví chceme nadále poskytovat a zůstat přední bankou v této oblasti na českém trhu, nicméně naší hlavní strategií je být vedoucí retailovou bankou v této zemi.

BOX
Jan Brabec (34)
Absolvent University of New York, kde získal titul MBA v oboru bankovnictví a finance. V České spořitelně pracuje už devět let. Ředitelem úseku investičního bankovnictví České spořitelny je od 1. října 2007. V minulosti vedl tým kapitálových trhů, čili treasury sales. S bankovnictvím má mnohaleté zkušenosti i z manažerských funkcí v jiných finančních institucích. Pracoval v Citigroup, ABN AMRO či Calyon Bank.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).