Menu Zavřít

Nové dálniční známky v prodeji od středy, jejich cena se nemění

30. 1. 2015
Autor: profit

Dálniční známky na příští rok se začnou prodávat ve středu. Pro osobní auto bude stát stejně jako letos, tedy 1200 korun.

Foto: Luděk Vycpálek

Ministerstvo dopravy dá od středy do prodeje emisi ročních dálničních známek pro rok 2011. Kupony budou k dostání na 6600 prodejních místech, například na všech pobočkách České pošty a většině čerpacích stanic. Cena zůstává na 1200 korunách, sdělil dnes ČTK Karel Hanzelka z MD. Papírové dálniční známky měly být od ledna příštího roku nahrazeny elektronickými vinětami, odklad jejich zavedení zatím schválili poslanci.

Kupony za 1200 korun s nápisem 2011 budou platit tradičně 14 měsíců, tedy od 1. prosince 2010 do konce ledna 2012. Podobně i letošní dálniční známky platí až do konce ledna. Ministerstvo proto neočekává v prosinci přílišný nával na prodejních místech. “Lidé většinou nechávají nákup známky až na druhou polovinu ledna,“ řekl Hanzelka.

V emisi pro rok 2011 je připraveno 2,15 milionu kusů ročních dálničních kuponů, 700.000 měsíčních a 2,72 milionu desetidenních kuponů. Měsíční a desetidenní známky ale půjdou do prodeje až od ledna, rovněž jejich cena se nemění a zůstane na 350 korunách, respektive 250 korunách.

Známky se dostanou na trh i přes nejasnou legislativní situaci. Zákon totiž stále počítá s lednovým zavedením elektronických vinět místo samolepek. Ačkoliv sněmovna už schválila pětiletý odklad vinět, na čemž mezi politickými stranami panuje shoda, Senát se novelou bude zabývat až v prosinci. Odklad navíc musí podepsat prezident Václav Klaus.

BRAND24

Ministerstvo dopravy ale podle Hanzelky kalkuluje s tím, že ustanovení o vinětách se týká až ledna, tudíž nyní je stále možné prodávat nalepovací známky. Do ledna by se přitom mělo stihnout definitivní schválení odkladu vinět.

Výnos z prodeje dálničních kuponů putuje do Státního fondu dopravní infrastruktury. Do letošního října se prodalo bezmála 4,4 milionu známek z emise 2010 celkem za 2,24 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).