Menu Zavřít

Nová šance zkusit žít bez tabáku

19. 4. 2011
Autor: profit

V Praze byla otevřena ordinace BIONCE, která se specializuje na odvykání kouření pomocí metody biorezonance. Její provozovatelé slibují, že dokáží zbavit bezbolestně a bez vedlejších účinků závislosti na nikotinu během jedné půlhodiny. Úspěšnost léčby touto metodou je až 80% a převyšuje tak všechny dosud užívané metody odvykání kouření.

Foto: Miloslav Hamřík

Ordinaci založili odborníci z řed lékařů, kteří mají osobní zkušenost s se závislostí na nikotinu. “Zaměřujeme se hlavně na kuřáky, kteří se sami rozhodli přestat, ale je pro ně obtížné se zbavit fyzické závislosti,“ říká spoluzakladatel ordinace MUDr. Robert Tirpák, který popsal princip nové metody tak, že buňky lidského organismu spolu komunikují prostřednictvím elektromagnetického vlnění a nikotin a jiné škodlivé látky tuto komunikaci buněk narušují. Biorezonanční přístroje umožňují tuto komunikaci buněk vracet do normálu. Mimo pomoci závislým na nikotinu pak nová ordinace plánuje též využití této metody při léčbě alergií a astmatu. Zatímco biorezonanční přístroje patří v Německu, Rakousku a Švýcarsku mezi výbavu praktických lékařů a v Rusku je dokonce tato terapie součástí metodických pokynů ministerstva zdravotnictví, v ČR se jedná o velmi málo rozšířenou metodu.

Na začátku terapie klient vykouří cigaretu zhruba z poloviny a její popel i zbytek uloží terapeut do pohárku napojeného na přístroj. Klient se mezitím usadí a na jeho záda, ruce a čelo mu lékař připevní elektrody, které po dobu třiceti minut vysílají do těla signál. “Z biorezonančního přístroje Bicom OPTIMA je během sezení do organismu kuřáka vysílán zrcadlově obrácený elektromagnetický frekvenční vzorek nikotinu. Ten v těle vyruší signály fyzické závislosti, takže se přestanou projevovat abstinenční příznaky,“ vysvětluje zjednodušeně princip biorezonanční terapie Robert Tirpák.

BRAND24

Ročně umírá celosvětově na následky kouření zhruba 4,8 milionu lidí a podle propočtů vědců zkracuje každá vykouřená cigareta život člověka o 5 minut života. V České republice kouří podle průzkumu Eurobarometr 36 procent lidí, tedy zhruba 3,3 milionu. Kolem milionu z nich zkouší každý rok přestat. Pokud se kuřák k takovému kroku odhodlá sám a bez léků, má pouze 3% šanci, že se zlozvykem skoncuje. Pokud využívá nikotonové přípravky (áplasti či žvýkačky), má šanci 10%. V případě návštěvy poradny pak přestává kouřit 40% lidí. S biorezonanční terapií cigaretu opustí až 80 procent kuřáků. Průměrný kuřák přitom za jeden rok prokouří kolem 24 tisíc korun. Stát má z daní tabakových výrobku ročně příjem 35 miliard korun, ale zhruba 80 miliard musí naopak vydat na léčbu kuřáků.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).