Menu Zavřít

Nová cla zhatí veškeré dosavadní dohody, varuje Peking Spojené státy

3. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Čína dnes varovala Spojené státy, že veškeré nové dosažené dohody o obchodu a podnikání mezi oběma zeměmi ztratí platnost, pokud Washington zavede cla a další obchodní sankce. Varování následovalo po posledním kole obchodních jednání mezi oběma stranami v Pekingu. Spojené státy a Čína si vyhrožují uvalením cel na zboží v hodnotě až 150 miliard dolarů (asi 3,2 bilionu korun).

Krátké prohlášení, vydané státní tiskovou agenturou Nová Čína po jednání, které vedli čínský vicepremiér Liou Che a americký ministr obchodu Wilbur Ross, se o nových konkrétních dohodách nezmínilo. Zmínilo však shodu, které obě strany dosáhly v květnu ve Washingtonu, kde Čína souhlasila s výrazným zvýšením nákupu amerických výrobků a služeb.

„Obě strany zdařile jednaly o uskutečňování shody dosažené ve Washingtonu a v mnoha oblastech, jako je zemědělství a energetika, dosáhly pozitivního a konkrétního pokroku,“ uvedla Nová Čína. Dodala, že podrobnosti mají ještě definitivně potvrdit obě strany.

Postoj Pekingu je podle Nové Číny konzistentní, tedy je ochoten zvýšit dovoz ze všech zemí, včetně Spojených států. „Reforma a zpřístupňování rostoucí domácí poptávky jsou národní strategií Číny. Naše zavedené tempo se nezmění,“ uvedla agentura.

„Úspěchy Číny a Spojených států by měly být založeny na předpokladu, že si obě strany vzájemně vyjdou vstříc na půl cesty a nepovedou proti sobě obchodní válku. Pokud Spojené státy zavedou obchodní sankce včetně cel, budou všechna hospodářská a obchodní ujednání mezi oběma stranami neplatná.“


Jak americká cla postihnou české firmy?

Dopad amerických cel na ocel a hliník: český obchod s USA klesne o dvě miliardy

 Ocelárna, ilustrační foto


Americký ministr obchodu Wilbur Ross podle agentury AP uvedl, že obě strany projednaly specifické položky amerického vývozu, které by Peking mohl nakupovat jako součást svého příslibu omezit obchodní přebytek se Spojenými státy. Žádné další podrobnosti na počátku jednání neuvedl. Při předchozím setkání ve Washingtonu v půli května čínští zástupci slíbili větší nákupy amerických zemědělských a energetických výrobků.

Navzdory ohlášení této dohody o prozatímním řešení o obchodních sporů Bílý dům koncem května pohrozil, že zatíží pětadvacetiprocentním clem dovoz čínského zboží v hodnotě kolem 50 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč).

Americký prezident Donald Trump kritizuje Čínu za údajné krádeže amerického duševního vlastnictví a vysoké obchodní přebytky. Hrozí, že uvalí cla na dovoz čínského zboží do USA v hodnotě kolem 150 miliard dolarů (3,2 bilionu Kč) ročně.

Trump již dříve žádal Čínu, aby snížila svůj obchodní přebytek se Spojenými státy z nynějších 375 miliard dolarů o 100 miliard dolarů.

Dále čtěte:

BRAND24

Jak se proclila ocel. Spor Číny a USA může způsobit i války

 Čínský export

Německý vítěz Trumpovy obchodní přestřelky s Čínou: na snížení cel vydělá Porsche

Porsche na autosalónu v Pekingu, ilustrační foto

Memento pro Trumpa aneb Jak Reagan prohrál válku o japonská auta


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).