Menu Zavřít

Nová česká PC

28. 6. 2004
Autor: Euro.cz

AT Computers, Foxconn, ProCa a First International Computer. Jména možná nic neříkají, ale uvedené firmy patří k největším výrobcům počítačů v Česku. V tuzemsku se ročně vyrobí stovky tisíc počítačů. Nyní na trhu přibyla nová značka.

Počítače se v tuzemsku téměř výhradně montují z komponentů dovezených z Tchaj-wanu a Číny. Buď jde o velké sériové výroby jako například ve Foxconnu, nebo se počítače dělají ručně v malých sériích či přímo na konkrétní objednávky zákazníků, jako je to u většiny domácích výrobců.

NOVÝ VÝROBCE

Na poměrně zaplněný trh se nyní čerstvě snaží prosadit nový výrobce počítačů Tech Data Distribution. Na poli výpočetní techniky to není žádný nováček. Patří mu druhé místo mezi distributory výpočetní techniky, digitální spotřební elektroniky a softwaru. Loňský rok zakončil s obratem 4,95 miliardy korun. Společnost byla založena v polovině roku 1991 v P raze pod názvem Expert & Partner. V dubnu 1993 se stala součástí celoevropské distribuční sítě Computer 2000, která je od roku 1999 vlastněna americkou distribuční firmou Tech Data Corporation. Ta loni vytvořila obrat přesahující 17 miliard dolarů.

BRAND24

ČTYŘI MODELY

Tech Data Distribution se bude na trhu snažit prosadit čtyřmi modely osobních počítačů pro různé využití. Základem jsou počítače pro zábavu a hry, kancelář a PC jako náhrada za domácí multimediální centrum. „Tuto oblast jsme trochu zanedbávali a přitom tam vidíme velký potenciál dalšího růstu. Navíc nám pomůže naše pozice silného ditributora,“ řekl Jozef Cerovský, ředitel Volume Distribuce v Tech Data Distribution. Firma bude prodávat počítače pod značkou Compline. Jejím záměrem je prodávat počítače za nižší cenu, než jsou náklady na domácí sestavení totožné sestavy z jednotlivých dílů. Nejzajímavějším modelem znabídky je MultiConnect - zařízení, které kombinuje PC, přehrávač DVD a hi-fi věž. Plusem je pěkný design, počítač tak vůbec nevypadá jako klasický počítač. Umí přehrávat audio i MP3 cédéčka a nechybí ani rádio. Kompaktní disky se vkládají do PC mechaniky, dají se však přehrávat, aniž by bylo nutné zapínat počítač. Pro firmy je zase model GameStart, počítač navržený jako všestranné PC pro domácnosti a malé firmy. Umí přehrávat DVD a hudbu, vypalovat, připojit se na internet a také připojení dalších zařízení přes USB porty na přední straně PC. Rychlý pevný disk zabezpečuje dostatečně rychlý přístup k datům. n

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).