Menu Zavřít

NOTES

26. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Počet osob samostatně výdělečně činných klesl během letošního 1. čtvrtletí o 31 tisíc na 968 tisíc, z toho jen v březnu o sedm tisíc. Informovala o tom Česká správa sociálního zabezpečení. Pokles počtu podnikatelů souvisí podle prezidenta Hospodářské komory ČR Jaromíra Drábka s první fází reformy veřejných financí a přispívá k nárůstu nezaměstnanosti.

CONTENT24

POČET PODNIKATELŮ KLESÁ Naopak mluvčí ministerstva financí Marek Zeman se domnívá, že snížení počtu podnikatelů není nijak zásadní a nezaměstnanost by byla bez zavedení reformy ještě vyšší. STÁT CHYSTÁ NOVOU PODPORU Stát chce finančně podpořit podnikání a tvorbu nových pracovních míst v okresech s nejvyšší nezaměstnaností. Nový program by mohl být spuštěn v červnu a měl by být dostupný pro více podnikatelů než u investičních pobídek. Žadatel by například mohl získat 200 tisíc korun na jedno nově vytvořené místo. Uvedla to ředitelka odboru investičních pobídek vládní agentury CzechInvest Jana Bašeová. Podpora se má týkat regionů, ve kterých za poslední dvě pololetí překročila míra nezaměstnanosti 14 procent. K podmínkám bude patřit minimální investice 20 milionů korun do dvou let a vytvoření nejméně desítky pracovních míst. V EU SPALUJÍ ŠESTKRÁT VÍCE BIOMASY**

V zemích EU se spaluje zhruba šestkrát více biomasy než v ČR. Ve Skandinávii a v Rakousku se spalování biomasy, například dřeva, štěpků či rychle rostoucích rostlin, využívá k výrobě až pětiny tepelné energie. „Průměr v Evropské unii je zhruba 12 procent,“ řekl sekretář Asociace podniků topenářské techniky Josef Žďárský. Nástup biomasy je podle něj určitou alternativou k ekologicky sice nezávadnému, ale stále dražšímu zemnímu plynu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).