Menu Zavřít

NOTES

24. 11. 2003
Autor: Euro.cz

Ministerstvo financí navrhlo vládě, aby kraje dostaly v příštím roce ze státního rozpočtu formou dotací dodatečných 27,7 miliardy Kč. Vládní návrh novely zákona o rozpočtovém určení daní, který před dvěma týdny neprošel Poslaneckou sněmovnou, počítal se zvýšením podílu krajů na daních ze 3,1 procenta na 10,32 procenta, tedy právě o 27,7 miliardy Kč.

KRAJE BY MOHLY PŘECE JEN DOSTAT DOTACE

Ministerstvo financí navrhlo vládě, aby kraje dostaly v příštím roce ze státního rozpočtu formou dotací dodatečných 27,7 miliardy Kč. Vládní návrh novely zákona o rozpočtovém určení daní, který před dvěma týdny neprošel Poslaneckou sněmovnou, počítal se zvýšením podílu krajů na daních ze 3,1 procenta na 10,32 procenta, tedy právě o 27,7 miliardy Kč. Peníze by měly kraje čerpat buď z kapitoly Všeobecná pokladní správa, z rozpočtů ostatních kapitol nebo z rozpočtu Státního fondu infrastruktury.

KLAUS PODEPSAL PRVNÍ REFORMNÍ ZÁKONY

Prezident Václav Klaus podepsal první čtyři z jedenácti zákonů, kterými chce vláda zahájit reformu veřejných financí. Jsou to novely zákonů o dani z převodu nemovitostí, o nemocenském pojištění a o sociální potřebnosti. Čtvrtou normou je zákon o tříletém zmrazení platů ústavních činitelů. O nových pravidlech v poskytování sociálních dávek čtěte na straně 19.

DO KATASTRU AŽ PO NOVÉM ROCE

Mnozí lidé stahují z katastrálních úřadů své návrhy na vklad nemovitosti. Důvodem je pokles daně z převodu nemovitosti z pěti na tři procenta. Nižší sazba začne zřejmě platit od Nového roku, návrh musí ještě podepsat prezident republiky. Lidé, kteří prodávají rodinný dům za 10 milionů korun, tak místo dosavadních půl milionu korun zaplatí státu pouze 300 tisíc korun. Pracovníci katastrálních úřadů počet stažených návrhů na vklad do katastru nemovitostí nesledují. Snížení daní jako důvod ke stažení návrhu na vklad je však podle nich nelegální. V zákoně o správě daní a poplatků je totiž paragraf, který říká, že finanční úřad bere vúvahu pouze pravý důvod, proč byl návrh na vklad stažen.

CONTENT24

ZEMĚDĚLCI SE BUDOU SOUDIT

Zemědělci, kteří pět let marně čekají na vyplacení svých majetkových podílů od zemědělských družstev, se obrátili na mezinárodní soud ve Štrasburku. Na vyplacení asi sedmi miliard korun dosud čeká zhruba 20 tisíc zemědělců.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).