Menu Zavřít

Norské adieu

21. 10. 2005
Autor: Euro.cz

V prodávaných firmách již probíhá due diligence

Norský telekomunikační koncern Telenor pokračuje v procesu prodeje většiny českých a slovenských aktivit. Na prodej jsou společnosti Nextra Czech Republic, Nextra Slovakia a česká i slovenská firma Telenor Networks. Všechny čtyři společnosti by se měly prodávat najednou, „v balíčku“. Z informací týdeníku EURO vyplývá, že v uvedených společnostech již probíhá hloubková kontrola účetnictví, která by měla být ukončena v průběhu jednoho až dvou týdnů, do konce listopadu by pak mohl být znám nový majitel prodávaných firem.

Už kontrolují.

Vedení Telenoru již v září zaměstnancům zmiňovaných firem oznámilo, že koncern hodlá operátory prodat, vzápětí se rozeběhlo jednání s potenciálními zájemci. Několik zdrojů týdeníku EURO potvrdilo, že předminulý týden v pondělí byla uzávěrka indikativních nabídek, na jejichž základě poté nabízené společnosti otevřely své data-roomy. „Od minulého týdne probíhá due diligence, potrvá asi do konce tohoto měsíce,“ uvedl jeden ze zdrojů. Časový plán prodeje údajně neexistuje, z informací týdeníku EURO však vyplývá, že rozhodnutí, komu Telenor své čtyři dcery prodá, by mělo padnout v průběhu listopadu. A ještě do konce roku by měla být podepsána kupní smlouva.

BRAND24

Hodí se do portfolia.

O české a slovenské Nextry a společnosti Telenor Networks projevilo zájem hned několik firem. Zřejmě nejvážnějším favoritem ve vyjednávání je nejsilnější český alternativní operátor GTS Novera. Ten má po loňské akvizici Aliatelu stále dostatek apetitu i finančních prostředků na rozšíření portfolia služeb. Telenor Networks společně s Nextrou totiž již více než rok provozuje na bázi LLU, tedy pronájmu takzvané poslední míle, vlastní síť vysokorychlostního internetu po pevné lince. „Telenor má velice kvalitní vlastní infrastrukturu, Nextra je zase silná v prodeji rychlého internetu pro byznys zákazníky. Oboje by se operátoru GTS Novera hodilo do portfolia,“ říká manažer, který si nepřeje být jmenován. Šéf GTS Novera Milan Rusnák odmítá v průběhu vyjednávání cokoli komentovat. „Momentálně vám k tomuto tématu nemohu říci vůbec nic,“ uvedl.
Týdeník EURO má informace, že mezi zájemci o akvizici je také konsorcium finančních investorů, telekomunikační firmy eTel, Contactel a Tiscali, a také belgicko-nizozemský alternativní operátor Scarlet, jehož šéfem představenstva je bývalý ředitel Českého Telecomu Bessel Kok (EURO 40/2005). Právě Tiscali, které před časem zvažovalo, že prodá svou českou pobočku, může být Rusnákovým vážným konkurentem. „Šéf Tiscali Naveed Gill se o Nextru i Telenor Networks zajímá dlouhodobě. Jejich firma stojí na rezidenčním byznysu, ale je slabá u firemních zákazníků, akvizice by jim rozhodně prospěla,“ řekl týdeníku EURO zdroj znalý českého telekomunikačního prostředí. Prodeji Nextry do rukou Tiscali nahrává i fakt, že Norové v minulosti prodali Tiscali pobočky Nextry v Německu, Rakousku a Itálii.

Zůstanou jen satelity.

Zájem o zmiňované firmy údajně projevil i britský telekomunikační gigant Vodafone, který letos v květnu koupil českou mobilní trojku Oskara. „Pro všechny mobilní operátory představuje uskupení Telefónica-Český Telecom-Eurotel jisté nebezpečí, konvergence jim určitě nějaké výhody přinese. Je dost možné, že Vodafone bude chtít jít podobnou cestou,“ říká další zdroj.
Prodej českých a slovenských aktivit Telenoru se netýká společností Telenor Česká republika a Telenor Slovakia, které se zaměřují na ryze satelitní byznys. „Telenor funguje divizionálním způsobem, naše společnost nadále zůstává ve skupině Telenor Satellite Networks a žádný prodej se nás netýká,“ ujišťuje šéf Telenor Česká republika Jan Kotrč.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).