Menu Zavřít

Nordic Walking je vhodný i jako letní trénink pro běžkaře

20. 8. 2010
Autor: profit

Když jsem se učil běhat na lyžích, slyšel jsem od instruktora v podstatě totéž, co při první lekci Nordic Walking: soustřeď se na pohyb boků a ramen, odraz ze zadní hůlky, všechno dělej přirozeně a uvolněně.

Autor: Isifa

Nordic Walking se od běhu na lyžích opravdu příliš neliší. Stačí jen zkoordinovat všechny pohyby, a časem už bez hůlek nebudete chtít udělat ani krok.

Pořídit si výbavu na tento sport není drahé. Nejlevnější hůlky je možné koupit zhruba od 500 korun. Na řadě míst, zejména u oblíbených tras pro Severskou chůzi, jak lze Nordic Walking přeložit, si můžete hůlky, ale třeba i měřič tepové frekvence dokonce půjčit. Velmi důležitý je i výběr obuvi, která by měla tlumit nárazy při chůzi i běhu.

Hůlky jako pomocník při chůzi jsou velmi oblíbené v horách zejména u starší generace turistů; právě jí ale správná technika pohybu většinou schází. Pokud se ale Nordic Walking provozuje správně, posílí vaše paže, zpevní břicho, odstraní ztuhlost v oblasti šíje, rozhýbe vám ramena a zpevní záda. Rozhodnete-li se pro vycházkové tempo, vyvíjíte relaxační pohyb, při němž si můžete i povídat.

Severskou chůzí k lepší kondici

Pokud si ale chcete zvyšovat kondici nebo hubnout, pak je třeba zrychlit, a na slova už nezbývá čas. K udržení těla ve správném rytmu vám poslouží právě zmíněný měřič tepové frekvence. S ovládáním měřiče, ale i technikou Nordic Walking by vám měl alespoň na začátku pomoci instruktor. Vyhnete se tak chybám a pohybům, které by vám mohly třeba i uškodit.

Nordic Walking je stejně jako mnoho jiných sportů aktivita značně variabilní. S hůlkami můžete chodit vycházkovým tempem, můžete zkusit rychlou chůzi, běh nebo třeba sestup z kopce. U každé z těchto disciplín je ale technika pohybu poněkud odlišná.

Nordic Walkingu se ve městech i v turistických střediscích věnuje stále více nadšenců, a tak už je možné najít na internetu řadu užitečných informací včetně vyznačení tras různé náročnosti. Ty navíc mnohdy obsahují i informační tabule a údaje o tepové frekvenci. Vybrat si můžete z výletů jak v městských parcích, tak na periferii nebo přímo v lesích. Vyznačené trasy nabízí třeba Plzeň kolem Borského parku, Praha v Krčském lese nebo Karlovy Vary v údolí říčky Teplé. S hůlkami v ruce můžete ale vyrazit i do náročnějšího terénu. Pět značených stezek nabízí například okolí Božího Daru.

Může za to málo sněhu **

Nordic Walking je relativně mladý sport. Některé zdroje datují jeho vznik rokem 1992. Vše ale mělo začít už v lednu 1988 v Helsinkách, kde se konala soutěž v běhu na lyžích. V uvedeném roce ale bylo málo sněhu, a tak se jedinou šancí pro stovky účastníků stal běh bez lyží, pouze s hůlkami v rukou. Později začali hůlky při letní přípravě používat i závodní běžci na lyžích.

BRAND24

Nordic Walking se postupně stal populárním na celém světě. Zjevně proto, že je to variabilní a všem dostupný sport. A pokud si na hůlky při chůzi zvyknete natolik, že je nebudete chtít odložit, můžete je zkusit zapojit i při in-line bruslení.

Při Nordic Blading, jak se tato disciplína jmenuje, ještě efektivněji zapojíte horní část těla.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).