Menu Zavřít

Nomura začíná předvádět sílu svých lehmanovských svalů

23. 9. 2009
Autor: Euro.cz

(Příprava na svět po recesi)

(jako perex)
Když japonská korporace Nomura Holdings vloni koupila evropské, blízkovýchodní a asijské operace banky Lehman Brothers, jevil se tento krok jako geniální a hazardní zároveň. Tím, že do Nomury přešlo osm tisíc nových zaměstnanců, došlo k ztrojnásobení velikosti zahraničních divizí společnosti Nomura. Díky tomu měla Nomura možnost upravit firemní byznys model a posílit své působení v těch klíčových regionech, v nichž se dosud jen obtížně prosazovala.
Investoři se však akvizice zalekli, a firemní akcie prudce oslabily o 70 procent. Letos na jaře Nomura oznámila, že v březnu, tedy na konci fiskálního roku, hospodařila se ztrátou 7,5 miliardy dolarů. Jako by se obavy investorů začaly naplňovat. „Pro Nomuru se jedná o rekordní ztrátu, na niž nejsme hrdí,“ sdělil investorům generální ředitel Keniči Watanabe.
V současné době to ale vypadá, že se Watanabeho rozhodnutí vysázet na dřevo více než 200 milionů dolarů za aktiva banky Lehman Brothers začíná vyplácet. Za druhé čtvrtletí letošního roku stouply výnosy Nomury o 125 milionů dolarů. A makléřská společnost Nikko Citigroup předpovídá firmě celoroční zisk, zatímco ještě před nedávnem odhady počítaly se ztrátou až 560 milionů dolarů. Akcie Nomury stouply od března, kdy dosáhly svého minima, o 79 procent.

(text) Zdá se, že Nomuru bývalá aktiva banky Lehman posilují. V Evropě působící těžební společnost Anglo American, jež v červnu odmítla nevýhodnou nabídku na převzetí, si najala společnost Nomura, aby jí pomohla zabránit těmto pokusům. Zaměstnanci bývalé banky Lehman se spojili s týmem tokijské Nomury a společně zastupují zájmy japonského výrobce nápojů Kirin při vyjednávání koupě pivovarů za 1,2 miliardy dolarů od filipínského krále pivovarníků – firmy San Miguel. Jedná se o jeden z 19 obchodů, na nichž společnost Nomura v letošním kalendářním roce pracovala mimo území Japonska. Pro srovnání loni řešila pouze dva podobné obchody.
Nomura profitovala z odborných znalostí bývalých zaměstnanců banky Lehman také na akciovém a dluhopisovém trhu. V červenci a srpnu zobchodovala na londýnské burze více cenných papírů než kterákoli jiná firma. Před akvizicí části aktiv banky Lehman zaujímala společnost Nomura až 82. pozici. Na vzestupu jsou i aktivity Nomury v USA, kde tato banka zvýšila počet zaměstnanců o 40 procent na současných 855 lidí. „Pokud by nedošlo k finanční krizi, bylo by pro nás takřka nemyslitelné, že bychom mohli patřit mezi nejsilnější hráče,“ říká Akira Marujama, CEO divize globálních trhů Nomury.
Tokijští pozorovatelé se domnívají, že Nomura má dobré předpoklady prosperovat i poté, kdy se její konkurence zotaví. „Dostali velmi dobrou cenu a nakoupili v té nejlepší době,“ říká analytik poradenské firmy Independent International Investment Research Satish Betadpur. Důležité bude, zda se jim podaří udržet si nejlepší bankéře. Obava, že by bývalí zaměstnanci firmy Lehman, z nichž jsou mnozí zvyklí na vysoké bonusy, mohli Nomuru letos na podzim opustit, bude asi přehnaná. „Bývalí lidé od Lehmana jsou schopní lidé, kteří si uvědomují, že právě teď nejsou na trhu práce příliš dobré možnosti, takže zůstanou,“ domnívá se C. J. Wilson, zakladatel tokijské investiční firmy Global Alliance.
Dosud však panují pochyby, zda se může Nomura stát skutečně významným konkurentem takových finančních domů, jako jsou Goldman Sachs, Morgan Stanley či UBS. Otázka je, co vyplyne ze sloučení drsné newyorské investiční banky a upjaté tokijské korporátní kultury. Zaznívají názory, že by Nomura mohla po dobrém startu zopakovat některé chyby z minula – například ponechání přílišných rozhodovacích pravomocí v Tokiu.
Podle všeho se Nomura vydala správnou cestou, když převzala zámořské operace investiční banky Lehman. Noví zaměstnanci přinesou nové impulzy i japonským domácím operacím. Příkladem budiž aktuální nabídka na zvýšení platů a bonusů pro japonské zaměstnance výměnou za nižší jistotu zaměstnání. „Čeká nás ještě spousta práce,“ říká Marujama a dodává: „Ale nová Nomura je již vytvořena.“

***

popisek, s. 015
CEO Watanabe se letos v březnu omlouval za ztráty. Akcie Nomury od té doby posílily o 79 procent

BRAND24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Edita Jiráková

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).