Menu Zavřít

Nokia se chystá na přesilovku

13. 7. 2008
Autor: Euro.cz

Finský výrobce telefonů vytáhl do boje...

… proti světovým gigantům nákupem Symbianu a chystá se rozdávat jeho software

Je jen málo společností, které si mohou dovolit vytáhnout se na Apple, Google a Microsoft – a je jich ještě méně, které si dovolí dráždit všechny najednou. Nokia, největší světový výrobce mobilních telefonů, dala 24. června jasně najevo, že nepřepustí půdu na poli mobilního softwaru agresivním americkým technologickým gigantům. Finská společnost kupuje většinu akcií v londýnské společnosti Symbian, která je lídrem mezi výrobci operačních softwarových systémů do pokročilých mobilních telefonů. Zakládá nadaci, která bude distribuovat software Symbianu zdarma.
Symbian byl doposud vlastněn konsorciem zahrnujícím společnost Nokia a další výrobce telefonů. Symbian byl založen před deseti lety, aby vyvinul nezávislou softwarovou platformu pro inteligentní telefony. Software Symbianu je nyní používán v 56 procentech těchto přístrojů, říká analytik IDC, ještě před nabídkami Microsoftu, BlackBerry a Research in Motion.
V posledním roce vpadla na trh nová skupina soupeřů, včetně společností Apple a Google. Nokia a noví hráči jsou nyní zaměstnáni bitvou, jejíž výsledek by mohl zformovat budoucnost mobilní komunikace – ba ještě šířeji, celého internetu, neboť stále více spotřebitelů užívá k připojení k síti pokročilé telefony.
Nová nadace Symbianu si klade za cíl chránit svoji vedoucí pozici v poskytování operačního systému. V sázce je víc než jeho podíl na trhu. Operační systémy jsou stále důležitější jako základ pro poskytování dalších služeb, zvláště jde o on-line nabídky hudby či fotografování. Jak říká odborník společnosti Strategy Analytics, poptávka po těchto službách se má zvýšit z 46 miliard dolarů v minulém roce na 92 miliard dolarů v roce 2012. Proto se Nokia snaží, aby nabídla všechny služby za pomoci vlastního rozvoje a akvizic.
Předtím, než bude Nokia moci přihlásit miliony zákazníků k bezdrátovým službám, bude muset o tyto možnosti telefony doplnit, na což nemá kapacity. A to je chvíle, kdy na scénu vstupuje Symbian: jeho operační systém se používá většinou pro luxusní modely jako N-Serie od Nokie. Finská společnost, ale i další výrobci si přejí, aby se cena snížila a produkt se zařadil mezi masové výrobky. Levné telefony dnes používají spíše značkový software, pro nějž je obtížné absorbovat pokročilé služby.
Konkurence Nokii na tomto poli rychle vzrůstá. Google podporuje operační systém Android, který by měl vytvořit softwarovou platformu podporující komunikaci s internetem.
Nadace LiMO podporuje vývoj Linuxu pro mobilní telefony a získává širokou podporu. Apple svým vytříbeným iPhonem a sílící podporou vývojářů nasadil všem vysokou laťku.
Tah Nokie je mazanou odpovědí. Otevřením Symbianu a jeho poskytováním zdarma bude využíván pravděpodobně častěji, a tím bude i možnost ho vylepšit. Obchod by rovněž mohl udeřit na některé soupeře jako Microsoft, který stále vyžaduje platby za využívání svého softwaru. Obchod dává také finanční smysl. Nokia platila Symbianu na licenčních poplatcích 250 milionů dolarů za loňský rok, odhaduje konzultant CCS Insight. Je výhodnější utratit 410 milionů a koupit Symbian, než stále platit takové poplatky.
Zbývá ještě řada otázek. Jak tvrdí Geoff Blaber ze společnosti CCS Insight, mezi nejvýznamnější patří ta, zda může být nová nadace Symbianu skutečně otevřená a nezávislá, když má Nokia tak silný zájem na jeho softwaru? Mnoho velkých hráčů v tomto odvětví bude své sázky chránit. Motorola i NTT DoCoMo budou mít zastoupení v radě nadace Symbianu. Avšak zároveň jsou zapojeny také v projektech LiMO a Android.
Nakonec je nepravděpodobné, že by v přístrojích převládal pouze jeden operační systém, jak tomu bylo u Windows na PC. Přes všechny snahy by Symbian mohl klopýtnout, pokud iniciativa konkurentů odvede lepší práci při získávání výrobců přístrojů, nezávislých vývojářů softwaru a uživatelů. „Toto odvětví je složité,“ říká Colly Myersová, bývalá výkonná ředitelka Symbianu. „Část tvoří technologie, další část móda a část spotřebitel.“ „Jako všechno, co je závislé na trendech,“ poznamenává, „dnešní hrdina je zítra padlým idolem.“

ROZDĚLENÍ PODÍLŮ NA GLOBÁLNÍM TRHU V ROCE 2008

  • Ostatní 1%
  • PALM 2%
  • MAC 7%
  • LINUX 9%
  • BLACKBERRY 12%
  • WINDOWS MOBILE 13%
  • SYMBIAN 56%

Pramen: IDC

BRAND24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Marjánka Růžičková

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).