Menu Zavřít

Nokia musí šetřit. Propustí až 15 tisíc lidí

24. 5. 2016
Autor: čtk

Finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia pravděpodobně zruší 10 až 15 tisíc pracovních míst v rámci úsporného programu, který spustil po převzetí francouzsko-amerického konkurenta Alcatel-Lucent. Uvedl to odborový předák Risto Lehtilahti. Mluvčí firmy se k této informaci odmítla vyjádřit.

Cílem úsporného programu je snížit do roku 2018 provozní náklady o 900 milionů eur (zhruba 24 miliard korun). Nokia zaměstnává po celém světě kolem 104 tisíc lidí. Firma nyní o úsporném programu jedná se zástupci zaměstnanců v přibližně 30 zemích.

Nokia minulý týden uvedla, že v samotném Finsku hodlá snížit počet pracovníků zhruba o tisícovku. V Německu by podle dřívějších informací chtěla zrušit 1400 pracovních míst. Mluvčí podniku dnes odmítla poskytnout podrobnosti o situaci v dalších zemích.

Ve Finsku již Nokia v uplynulém desetiletí zrušila tisíce pracovních míst, protože její divize pro výrobu mobilních telefonů začala ztrácet krok s konkurencí. Nokia nakonec tuto divizi prodala americké společnosti Microsoft.

Loni se Nokia dohodla na převzetí konkurenčního výrobce telekomunikačních zařízení Alcatel-Lucent za 15,6 miliardy eur (422 miliard korun). Letos v lednu pak firma zahájila slučování aktivit obou podniků.

V letošním prvním čtvrtletí se Nokia propadla do ztráty 513 milionů eur po zisku 177 milionů eur ve stejném loňském období. Bez zahrnutí nákladů souvisejících s převzetím společnosti Alcatel-Lucent by nicméně vydělala 139 milionů eur.

Přečtěte si komentář Ilony Švihlíkové k situaci v domovské zemi Nokie:

Ilona Švihlíková: Proč se nemluví o finské krizi?

 Finský ministr financí Alexander Stubb

Čtěte dále:

Windows Phone umírá, tržní podíl klesl pod 1 procento

BRAND24

Proti Spotify s českými pankáči

Odbory se možná vrátí do dozorčích rad, ANO byla proti

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).