Menu Zavřít

Nice, město květinových bitev

11. 6. 2011
Autor: profit

Nejen Rio de Janeiro, Benátky, ale také Nice na francouzské riviéře ožívá každoročně na jaře před masopustem neopakovatelnou a originální atmosférou karnevalu. Ulice se zaplní tisíci návštěvníků z celé Evropy, kavárny praskají ve švech, a několikrát týdně se dokonce některé ulice zcela uzavřou pro automobilovou dopravu. To aby mohl projít slavnostní karnevalový průvod.

Nice, město květinových bitev

Foto: Jana Hájková

Tématem letošního karnevalu bylo Středomoří se vší parádou od historie po současnost, kulturu, umění, tradice. Prostě vše, co vás v této souvislosti napadne, bylo k vidění v průvodech, které na 20 dní zaplavily tohle francouzské město. Čestným hostem se letos stala Itálie, která slavila 150. výročí sjednocení království Itálie. Proto byla tato sousedská země zmiňována ve všech průvodech a událostech, které karneval doprovázely.

Tip na výlet

Nedaleko Nice je možné navštívit středověkou vesnici Saint Paul, která nabízí nádherný výhled do okolí. Údajně sem jezdil a čerpal tu inspiraci i Picasso. Mezi Nice a Monakem se pak rozprostírá krásné panorama skalnatých útesů a oblázkových pláží, blízko nichž leží další malé vesničky, do kterých je velmi příjemné zavítat a strávit tu třeba celý den. Pokud budete cestovat autem, dejte si pozor na dodržování pravidel silničního provozu, pokuty jsou tu vysoké a smlouvání o nižších sazbách se nevyplácí. Řízení pod vlivem omamných látek je trestné.

Až oči přecházejí

Bylo se skutečně na co dívat. Často na hranici vkusu, avšak za bouřlivého potlesku a křiku všech návštěvníků projel městem obří průvod složený z desítek kejklířů, obřích alegorických vozů, své umění předvedli tanečníci i tanečnice, žongléři, nejrůznější umělci i šílení DJ‘s, kteří celý průvod doprovázeli hlasitou hudbou.

Nadšení a obdiv jsou na místě. Vytvořit obřího papírového panáka, který je pak ozdobou alegorických vozů, totiž není vůbec jednoduché. Jde o speciální techniku lepení papíru dovnitř zvláštní formy, teprve pak se na „výlisek“ pustí malíři, aby také oni zanechali na obří papírové soše svůj otisk. Mnohá až dvě tuny vážící monstra jsou navíc oblečena do zářivých šatů. Teprve pak se tihle 12 metrů vysocí obři mohou vydat do průvodu. Letos jste mohli zahlédnout kromě již tradiční královny také obří vlčici, mořskou pannu, dítě plovoucí na nafukovacím kole, Frederika Felliniho či chobotnici bůh ví proč ze Sicílie. Vtipně vypadal také četník ze Saint Tropez jedoucí v tradiční „kačence“ s jeptiškou nebo hejno mořských koníků.

Nice

BRAND24

Město leží v jihovýchodní Francii u Středozemního moře v kraji Provence-Alpes-Cote d’Azur, tedy v oblasti nazývané Azurové pobřeží. Město Nice je známé především přímořskými lázněmi, výrobou parfémů, mýdla, oděvů a také pěstováním květin. Jedná se o páté největší město ve Francii, a to hned po Paříži, Marseille, Lyonu a Toulouse. Každý rok sem zavítá na čtyři miliony turistů z různých zemí světa. Za návštěvu tu rozhodně stojí muzeum moderního umění, Katedrála sv. Nicolase nebo trosky hradu z 11. století. Tradiční levandulová mýdla a koupelnové pěny vám nabídne obchod s názvem Terres Dorees, labužníci a milovníci francouzské kuchyně by také neměli vynechat návštěvu obchodu s oleji a octy v ulici Les Trois Etoiles.

  • *Jak se sem dostanete Nejpohodlnější cesta je letadlem. Každý den vás do Nice svezou nejrůznější letecké společnosti, a to přímo z Prahy. Letět se dá také z Vídně či Mnichova. Nízkonákladové společnosti nabízejí letenky v akci za ceny už kolem jednoho tisíce korun, jinak se ceny zpátečních letenek pohybují pod 10 tisíci korunami. Let trvá necelé dvě hodiny. Cestu do Nice je možné absolvovat i autobusem nebo vlakem. V těchto dopravních prostředcích si ale posedíte téměř celý den. Kde se můžete ubytovat? Turistům jsou tu k dispozici několikahvězdičkové hotely, které jsou většinou situovány v centru města, konkrétně poblíž promenády, a tudíž s výhledem na pobřeží. V postranních uličkách jsou ale rozesety podstatně levnější apartmány, penziony a hostely. Více o ubytování najdete například na www.nice.a-france.eu. Moře květin Vedle tohoto klasického průvodu se však v Nice každoročně v době karnevalu koná také několik květinových průvodů. Zábava velmi podobná hlavnímu karnevalovému průvodu je však ještě navíc vyzdobena tisíci čerstvých květin, které z jednotlivých vozů házejí do diváků krásné dívky. Mít doma kytici z takzvané Bataille de Fleurs je pro místní asi velmi prestižní záležitost, protože bitvy o jednotlivé květy i nadšení a dožadování se květů z publika jsou někdy až neuvěřitelné. A že je tahle událost skutečnou tradicí, dokazuje fakt, že první květinový průvod se odehrál na nábřeží v Nice již v roce 1876. Až 90 procent z téměř sta tisíc živých, čerstvě nařezaných květů, které jsou každoročně během několika květinových průvodů spotřebovány, pochází z vlastní produkce. Pro koho je karneval největším zážitkem, jsou jistě děti. A nutno říci, že většina z nich si karnevalovou atmosféru skutečně dokáže užít. Právě děti vydrží po celé hodiny pobíhat mezi maskami a návštěvníky a častovat je sprškami konfet či speciální rychle tvrdnoucí pěny, po níž v ulicích zůstávají stovky prázdných nádobek. Organizace karnevalu včetně úklidu je ale perfektní, a tak již několik minut poté, co ulicemi prošel poslední účastník průvodu, jako mávnutím kouzelného proutku pod rukama desítek pracovníků úklidových čet mizely stovky kilogramů odpadků. Kdo prošel ulicí jen hodinu po průvodu, nemusel vůbec tušit, jaké veselí se tu ještě před chvílí odehrávalo. Křížem krážem na kole**

Ne každý návštěvník bude ochoten účastnit se karnevalového veselí, mnohým se může přestat líbit i po pár minutách. Nice naštěstí nabízí řadu dalších atrakcí. Především úplně stačí procházka po promenádě des Anglais. Dá se jít pěšky nebo si můžete půjčit jízdní kolo, což vřele doporučuji. Za euro na den směle projedete celé město a uvidíte vše potřebné. Jen namátkou – nejkrásnější výhled na město je z vrchu Le Château. Nečekejte ale žádný zámek, jen panoramata, moře a krásný park plný míst, kde se dá skvěle relaxovat. Nahoru se dostanete buď zvláštním výtahem u věže Tour Bellanda, nebo pěšky po schodišti ze starého města Vieux Nice. Právě tahle čtvrť stojí za to třeba v neděli dopoledne, kdy se na prostranství cours Saleya koná městský trh. Muzeum Henriho Matisse zase přiláká milovníky umění a ti, kdo chtějí opravdu jen odpočívat, se můžou vydat na pláž a užívat si slunce a středomořského povětří.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).