Menu Zavřít

Neznalost neomlouvá

14. 6. 2004
Autor: Euro.cz

PROFIT PO DESETI LETECHPodnikatelský příběh, který Profit zveřejnil před deseti lety v rubrice Na chybách se člověk učí, se může dnes zdát již ménětflktuální - vždyť období vzniku firem a vstupu do podnikání má tato země již za sebou a situace je zcela jiná.

PROFIT PO DESETI LETECH

Podnikatelský příběh, který Profit zveřejnil před deseti lety v rubrice Na chybách se člověk učí, se může dnes zdát již ménětflktuální - vždyť období vzniku firem a vstupu do podnikání má tato země již za sebou a situace je zcela jiná. I dnes lidé začínají podnikat, například když přijdou o práci, a tak se rozhodnou postavit se na vlastní nohy. A některé chyby, které dělali jejich předchůdci před deseti lety, mohou opakovat. Z tohoto úhlu pohledu je zajímavý příběh Ladislava Musila z Karviné, zveřejněný v Profitu č. 26/1994:

„V období malé privatizace jsem se rozhodl pro podnikání. Když jsem zvažoval situaci, zjistil jsem, že pro podnikatelský záměr by bylo nejrozumnější začínat ve dvou lidech. A to jak kvůli základnímu kapitálu, tak odborné specializaci. Vhodného společníka jsem našel. Společně se nám také podařilo vydražit vyhlédnutou provozní jednotku.

Až potud bylo všechno v pořádku. Jenomže - živnostenský list si vyřídil pouze můj společník. Bylo nám totiž řečeno, a to ze zdrojů oprávněných k poskytování těchto informací, že nám v případě podnikání jako vedlejší činnosti při hlavním zaměstnání stačí jen jeden živnostenský list. Já sám, protože jsem vyučen v oboru, jsem byl na živnostenském listu uveden pouze jako odpovědný vedoucí. Dnes vím, že to byla chyba.

Vztahy mezi mým společníkem a mnou byly korektní, avšak po asi čtyřech měsících se společník rozhodl podnikatelské činnosti zanechat. Tím mi nastaly problémy. Musel jsem řadu věcí projednat znovu. Živnostenský list jsem si samozřejmě vyřídil okamžitě. Ale nájemní smlouva, příslib úvěru a veškeré další záležitosti spojené s podnikáním byly vedeny na mého společníka. Nejobtížnější bylo znovu získat úvěr, protože jsem musel prokazovat, že i ve změněné situaci je čím se za něj zaručit a podnikatelský záměr zůstává reálný.“ _

POUČENI

BRAND24

* Nespolehnout se na radu jediného úředníka, přestože je k ní profesně oprávněn, a raději si ji ještě ověřit jinde. * Nejlepší je sám studovat příslušné zákony a sledovat jejich novely. Pak vás žádná změna, jichž není málo, nezaskočí.

PROFIT 25, 14. 6. 2004

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).