Menu Zavřít

Nezaměstnanost v Česku stoupla v lednu na 3,3 procenta, bez práce je 245 tisíc lidí

8. 2. 2019
Autor: Archiv MF

Nezaměstnanost v Česku dál roste, v lednu stoupla na 3,3 procenta z prosincových 3,1 procenta. Bez práce bylo 245 057 lidí. I přes meziměsíční nárůst jde o nejnižší lednovou hodnotu od roku 1997. Oznámil to dnes Úřad práce ČR. Analytici očekávali o desetinu procentního bodu nižší růst. Loni v lednu činila nezaměstnanost 3,9 procenta.

„Situace na pracovním trhu se v uplynulém měsíci vyvíjela standardně. Ve srovnání s předchozími lety je ale příznivější,“ uvedl úřad. Podle generální ředitelky úřadu práce Kateřiny Sadílkové zaznamenaly útlum sezónní práce, hlavně ve stavebnictví a v zemědělství.

Počet nezaměstnaných byl k 31. lednu o 13 523 vyšší než v prosinci a o 44 171 nižší než před rokem. Počet volných míst stoupl v lednu proti prosinci o 7043 na 331 453. Meziroční nárůst byl mnohem výraznější, proti loňskému lednu přibylo volných míst o 100 725.

Ve srovnání regionů Česka měla nejnižší nezaměstnanost stejně jako v prosinci Praha, kde podíl lidí bez práce činil dvě procenta. Naopak nejvyšší zůstala v Moravskoslezském kraji s 4,9 procenta. Mezi okresy je na tom nejlépe Praha - východ s nezaměstnaností 1,2 procenta a dále Rychnov nad Kněžnou s nezaměstnaností 1,5 procenta. Naopak nejvyšší zůstala nezaměstnanost na Karvinsku, kde dosáhla 7,1 procenta. Nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo všech 77 okresů. Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 35 regionů.

V rámci celého letošního roku by měla být situace na pracovním trhu nadále stabilní, obdobně jako tomu bylo loni, uvedl Úřad práce ČR.

Přečtěte si: Pokus o optimistického průvodce českou budoucností

 Jan Antonín Baťa slétal celý svět, aby našel pro firmu a zaměstnance uplatnění.

BRAND24

Dále čtěte:

Doba optimismu je u konce. Tři z deseti šéfů firem čekají pokles růstu světové ekonomiky

Konkurenceschopnost Česka stagnuje, v inovacích výrazně zaostáváme

Komentář: Ochlazení ekonomiky? Zatím fakt nemrzne

Až dojdou peníze, začneme myslet? Vysoký růst mezd vyžaduje rychlejší tempo inovací

Komentář: Zpomalujeme, jaký div

Makrooko Miroslava Zámečníka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).