Menu Zavřít

Nezaměstnanost v USA je nejnižší za 49 let. Počet pracovních míst roste nad očekávání

3. 5. 2019
Autor: Caio, CC0, Pexels.com

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v dubnu klesla na 3,6 procenta z březnových 3,8 procenta. Ocitla se tak nejníže za 49 let, oznámilo americké ministerstvo práce. Ekonomika vytvořila 263 tisíc pracovních míst, zatímco analytici v průzkumu agentury Reuters v průměru předpokládali, že vznikne 185 tisíc míst.

Nejnovější údaje z trhu práce signalizují, že americké podniky potlačily dřívější obavy z letošního zpomalení růstu ekonomiky a očekávají silnou spotřebitelskou poptávku.

„Celkově je to velmi pozitivní číslo, které ukazuje, že obavy z recese se pravděpodobně v nejbližší době nenaplní,“ řekl k dubnové tvorbě pracovních míst generální ředitel investiční společnosti Ideal Asset Management Rahul Shah.

Americké ministerstvo obchodu minulý týden oznámilo, že růst největší ekonomiky světa v letošním prvním čtvrtletí zrychlil na 3,2 procenta z 2,2 procenta v závěru loňského roku. I to bylo vysoko nad tehdejšími odhady analytiků.

„Dubnová zpráva o zaměstnanosti potvrdila, že trh práce zůstává ve velmi dobrém stavu. To je příznivá zpráva pro americké domácnosti,“ uvedl ekonom Mohamed El-Erian z finanční společnosti Allianz. „Pomůže to zajistit, aby americká ekonomika dál podávala lepší výkon než jiné vyspělé země,“ dodal.

Vývoj nezaměstnanosti v USA:


Zdroj: tradingeconomics.com

Vládní údaje dnes rovněž ukázaly, že průměrná hodinová mzda se v dubnu meziměsíčně zvýšila o 0,2 procenta, stejným tempem jako v březnu. V meziročním srovnání mzdy stouply o 3,2 procenta.

Dnešní údaje podporují názor, že americká centrální banka (Fed) nebude mít v nejbližší době potřebu upravovat měnovou politiku. „Růst zaměstnanosti je dostatečně silný na to, aby rozptýlil jakékoliv obavy ohledně zdraví ekonomiky, zatímco růst mezd není dostatečně silný na to, aby přiměl Fed ke zpřísnění politiky,“ uvedl ekonom Harm Bandholz ze společnosti UniCredit Research.

BRAND24

Příznivý stav ekonomiky a trhu práce by mohl posílit naděje amerického prezidenta Donalda Trumpa na znovuzvolení v příštím roce. Trump označuje příznivý hospodářský vývoj za jeden z hlavních úspěchů svého prvního funkčního období.

Dále čtěte:

Americké sankce na obchodování s íránskou ropou budou platit bez výjimky. Dotknou se i Číny

Ilona Švihlíková: Poučení z Velké recese? Jaksi nikde

Ilona Švihlíková: Co s Trumpem? Oko za oko, zub za zub?

Americká ekonomika prudce zrychlila na 3,2 procenta. Výrazně překonala odhady analytiků

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).