Menu Zavřít

Nezaměstnanost bude i v příštím roce brzdit trh s bydlením

6. 1. 2010
Autor: profit

Otázka, která se objevuje v závěru roku s železnou pravidelností zní: Jak se bude vyvíjet hypoteční a realitní trh v roce 2010? Scénářů existuje celá řada, rozhodující roli však bude hrát vývoj nezaměstnanosti.

Autor: ČTK

Jakým směrem se vydají úrokové sazby úvěrů na bydlení? Porostou ceny nemovitostí nebo budou i nadále klesat? Záležet bude na výkonnosti ekonomiky, vývoji inflace, ceně peněz a celé řadě dalších, často i nekvantifikovatelných, faktorů majících vliv na kondici celého hospodářství. Nicméně klíčovým ukazatelem, který bude určovat tempo a směr vývoje realitního a hypotečního trhu bude, stejně jako v letošním roce, především míra nezaměstnanosti.

Nezaměstnanost v roce 2009

Počet lidí bez práce v průběhu celého roku 2009 raketově vzrostl a v listopadu dosáhla míra nezaměstnanosti 8,6 %. Rostoucí nezaměstnanost, z níž pramení menší ochota lidí k zadlužování se samozřejmě projevila v poklesu poptávky po hypotečních úvěrech. Celkově banky za 11 měsíců loňského roku poskytly hypotéky za necelých 70 miliard korun.

Rostoucí riziko platební neschopnosti z důvodu ztráty zaměstnání navíc vedlo hypoteční banky již v roce 2008, ale také v roce 2009, k navýšení úrokových sazeb, které se v závěru roku pohybovaly na úrovni 5,6 %. Vysoké úrokové sazby, nízká ochota k zadlužování se následně promítly také v poklesu zájmu o vlastnické bydlení, na což trh zareagoval poklesem cen nemovitostí.

Graf 1: Vývoj nezaměstnanosti v ČR v letech 1999 - 2009

Zdroj: Kurzy.cz, MPSV

Problémy se splácením ještě narostou**

I přesto, že realitní kanceláře tvrdí, že klesající trend cen nemovitostí je u konce a je čas nakupovat. Nemusí to být tak úplně pravda. Navíc na trhu se podle informací ekonomického deníku E15 začínají ve větší míře objevovat nemovitosti zabavené klientům hypotečních bank, kteří nebyli schopni splácet své úvěry. Což bude vytvářet další tlak na pokles cen nemovitostí.

Podle informací E15 by mělo letos na tuzemský trh zamířit až deset tisíc nuceně prodaných bytů či domů v hodnotě sedmnácti miliard korun. Podíl nesplácených úvěrů 2,5 %, nicméně bankéři se shodují, že problematických klientů ještě přibude.

BRAND24

v „Podíl nesplácených úvěrů v tuzemských bankách dále poroste a koncem příštího roku dosáhne podle našeho odhadu 7,3 procenta,“ řekl E15 šéf retailu UniCredit Bank Tomáš Drábek. A také o příčinách nárůstu delikventních klientů mají bankéři jasno. „Porostou podíly problematických úvěrů u fyzických osob, což souvisí s očekávaným dalším růstem nezaměstnanosti,“ doplnil finanční ředitel Komerční banky Pavel Čejka.

Více na Hypoindex.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).