Menu Zavřít

Nezáleží na složení vlády, ale na její práci

7. 8. 2006
Autor: Euro.cz

PODNIKATELÉ A POLITIKA Ať už se k moci dostane v příštích týdnech jakákoliv vláda, podnikatelé na ni budou mít své požadavky. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl jich v závěru minulého týdne formuloval hned několik. A nejde o žádné novinky. Co chtějí od státní exekutivy domácí firmy?

PODNIKATELÉ A POLITIKA | „V zákonech se dnes nevyznají ani odborníci.“ tvrdí Jaroslav Míl.| Ať už se k moci dostane v příštích týdnech jakákoliv vláda, podnikatelé na ni budou mít své požadavky. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl jich v závěru minulého týdne formuloval hned několik. A nejde o žádné novinky.

Co chtějí od státní exekutivy domácí firmy? Bohužel, již několik let požadují neúspěšně stále stejné věci. A proto je podnikatelé znovu formulují pro novou vládu -a je jim jedno, z jakých politických stran se bude nakonec skládat.

Zvýšení efektivity státní správy, zjednodušení daňového systému a pozastavení účinnosti zákoníku práce patří mezi aktuální požadavky Svazu průmyslu a dopravy ČR na novou vládu. „Jsou to strategické cíle a naléhavé úkoly, kterými se kabinet musí začít zabývat co nejdříve, a to ještě do konce letošního roku,“ tvrdí prezident svazu Jaroslav Míl. Nejde přitom o nátlak úzké lobbistické skupiny, ale o precizní průzkum mezi zhruba milionem podnikatelů.

CHCEME MÉNĚ PROGRAMŮ

Mezi další požadavky patří snížení počtu programů na peníze ze strukturálních fondů na maximálně pět. Šlo by o dopravu, výzkum a vývoj spojený s inovacemi a konkurenceschopností, vzdělávání a ekologii. „Česká republika je v čerpání prostředků zcela neefektivní, pokud to tak půjde dál, do tří let se staneme čistými plátci. Musíme se soustředit na priority,“ sdělil Míl. Podle něj je každá koncetrace k prospěchu věci, ale ani plánované spojení několika ministerstev tomu nepomůže.

Mezi požadované úkoly pro nový kabinet patří i rychlá příprava Národního alokačního plánu na roky 2008 až 2012 tak, aby se pokryly potřeby jednotlivých průmyslových oborů včetně jejich rozvoje. „Nejsme v tom ale sami, 15 z 25 zemí Unie dostalo výzvu, že tento rozvoj s ohledem na životní prostředí stále nedefinovalo,“ potvrdil ředitel Svazu výrobců cementu Jan Gemrich.

Například je potřeba realizovat energetickou politiku tak, aby posílila strategickou nezávislost na primárních zdrojích surovin. To si řada lidí uvědomila až při výpadku elektřiny přede dvěma týdny. „Do té doby jsme byli ubezpečováni, že se to nemůže stát. Pak jsme byli překvapeni. Navíc jsme zjistili, že smlouvy s dodavateli energie obsahují jenom sankce vůči nám a na žádné odškodnění nemáme právo,“ konstatoval prezident Svazu oceláren Ivo Žižka. „Osobně jsem přesvědčen, že takové věci se musí řešit předem, a ne až v době, kdy se krize ukáže aktuální. Pak bude každé řešení desetkrát dražší, než když se o něm uvažuje předem,“ říká Míl.

NESLEPUJTE ZÁKONY

Podnikatelé chtějí navíc tlačit na politiky, aby se zákonodárství zpřehlednilo. „Dnes se v něm nevyznají ani odborníci a přitom tu máme princip, že neznalost zákona neomlouvá,“ připomněl Míl. Podnikatelé proto hodlají bojovat proti takzvaným „přílepkům“ do jiných zákonů. Cesta k tomu se otevře, pokud budou chtít politici skutečně změnit Ústavu ČR kvůli volebnímu zákonu. V tu chvíli by bylo možné vyřešit dlouho diskutovanou otázku, že například v zákonu o policii by už nebylo možné měnit sazebník daně z přidané hodnoty.

Podnikatelé mají připraveny i podrobnější požadavky, o kterých hodlají diskutovat s nově ustavenou vládou. V oblasti daní jde například o to, aby ekologická daňová reforma byla připravena tak, že se zajistí celkově neutrální daňové zatížení, bude respektována energetická politika státu a nepřekročí se alespoň minimální požadavky Evropské unie. Stát by měl podle podnikatelů také zaručit závazné lhůty na vyřizování jejich požadavků.

Svaz průmyslu a dopravy je nejsilnější zaměstnavatelskou skupinou v zemi, která zastupuje firmy dávající práci téměř milionu lidí. Přímo nebo přes oborová sdružení zastupuje 1600 podnikatelských subjektů.

BRAND24

TROJKOALICE SE ZAČALA ROZPADAT

Poslanci ODS minulý pátek poprvé nastínili jiné řešení povolebného patu, než je pravicová koaliční vláda. Kdyby její projekt nevyšel, pak by podle nich byla dalším schůdným řešením menšinová vláda občanských demokratů tolerovaná všemi stranami kromě komunistů. Pokud bude neprůchodná i tato varianta, pak nejsilnější sněmovní frakce podpoří model vedoucí k předčasným volbám. Odmítá velkou koalici, obdobu opoziční smlouvy i úřednickou vládu na celé volební období. Co na to jejich koaliční partner KDU-ČSL? Lidovci ODS v pátek umožnili, aby hledala i jiné způsoby vládního řešení. Zdá se tedy, že trojkoalice se rozpadá a tématem jednání bude v tomto týdnu menšinová vláda ODS. (eha)

HLAVNÍ ÚKOLY PRO NOVOU VLÁDU * Zvýšit efektivitu výkonu státní správy. Omezit regulaci hospodářské oblasti. * Zjednodušit daňový systém, snížit daně a vedlejší náklady ceny práce. * Posunout účinnost zákoníku práce a následně upravit pracovní zákonodárství s cílem zvýšit zaměstnanost. * Snížit počet oblastí čerpání ze strukturálních fondů na maximálně pět s tím, že nejdůležitější oblastí je doprava, výzkum, vývoj a inovace, konkurenceschopnost, vzdělávání a ekologie. * Připravit Národní alokační plán na roky 2008-2012 tak, aby byly pokryty potřeby jednotlivých průmyslových oborů včetně jejich rozvoje.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).