Menu Zavřít

New York v Bubenči

23. 2. 2010
Autor: Euro.cz

Kvůli nedostatku vhodných prostor vznikají loftové byty i v novostavbách

BRAND24

Loft (z angličtiny) = půda, podkrovní místnost nebo seník. Dle některých developerů je loft i způsob života. Nejvíce loftů vzniklo v rekonstruovaných opuštěných průmyslových budovách z přelomu 19. a 20. století. Jejich společným prvkem je otevřený prostor. Dříve doména umělců, nyní móda. Přibývá lidí, pro něž jsou lofty zajímavou variantou bydlení v centru a přitom v prostorném bytě. Jen pro developery je stále obtížnější nalézat vhodné objekty. Proto začali loftové byty budovat i uvnitř novostaveb. Takovým developerem je společnost Hochtief, která v Praze 6 – Bubenči pracuje na projektu 12 Lofts.
Typické lofty mají místo omítnutých a natřených stěn sto let staré cihly. Za velkými okny si připadáte jako ve výkladní skříni. V amerických filmech je možné vidět i mladíky, jak na silných motorkách vjíždějí z jednoduchého kovového výtahu přímo do bytu.
Dnes se za lofty všude na světě platí milionové částky, původně však byly východiskem z nouze. Tento model bydlení pochází z New Yorku a z Londýna, kde první lofty vznikaly v padesátých letech minulého století. Umělci, zpěváci a herci neměli dostatek peněz na to, aby bydleli v nejužším centru města, zároveň však ke svému způsobu života potřebovali rozměrné ateliéry. Vybavení ovšem bylo značně spartánské. Výjimkou nebyl loft bez topení nebo tekoucí vody. Obyvatelé loftů vnitřní prostory nijak neupravovali. Plochu nečlenili, odvážnější neoddělovali dokonce ani koupelnu s WC. Zachovány zůstaly právě i vnitřní stěny, které tvořily neomítnuté tmavě červené cihly.
Bydlet v loftech však o šedesát let později znamená být in. A tak loft v New Yorku stojí od dvou do deseti milionů dolarů. Také v Londýně za něj zaplatí zájemce kolem milionu liber.
Návrh pražského projektu 12 Lofts zpracoval renomovaný architekt John Eisler. Komplex tvoří tři objekty, které jsou propojeny přízemním pódiem, na jehož střeše bude zelená terasa s jezírky. Developerem plánuje, v každém z domů vybudovat nanejvýš čtyři lofty. Byty přirovnal k „volným stavebním parcelám“, jenž jsou vymezeny pouze stropem, podlahou a obvodovými stěnami. O konkrétní podobě bytů a funkcích jejich částí rozhodnou až majitelé. Jednotlivé lofty budou mít rozlohu od 196 metrů čtverečních až po více než 350 metrů čtverečních a bude je možné propojovat. Každý byt bude přímo napojen na výtah a společné domovní schodiště. Projekt 12 Lofts dokončí developer na jaře letošního roku. Kolik zaplatí zájemci za „otevřené“ bydlení v novostavbě, Hochtief nezveřejnil.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).