Menu Zavřít

Neuplácejte - jen zohledňujte a utužujte spolupráci

31. 5. 2004
Autor: Euro.cz

KORUPCE V ČECHÁCH? TA PŘECE NEEXISTUJE Posuďte sami, zda příběh, který mi vyprávěl známý, je pravdivý, nebo zda se něco takového v české kotlině přece nemůže stát.

KORUPCE V ČECHÁCH? TA PŘECE NEEXISTUJE

Posuďte sami, zda příběh, který mi vyprávěl známý, je pravdivý, nebo zda se něco takového v české kotlině přece nemůže stát.

CONTENT24

Před zhruba třemi roky mi nabídl kamarád, abych s ním začal podnikat. Na výpadovce jednoho hodně velkého českého města narazil na obecní pozemek, který byl na prodej. „Je to přímo ideální pro autoopravnu a případně k tomu i benzinovou pumpu,“ přesvědčoval mě. „Na okraji města, provoz na výpadovce je velký a autoopravnu s případnými dalšími službami by nešlo přehlídnout.“ A tak jsme se vypravili na příslušný úřad oné městské části, která pozemek nabízela. Úředník, s nímž jsme jednali, nás vyslechl, letmo se seznámil s naším záměrem na provozování autoopravny a pak prohlásil, že by to neměl být problém. Ale aby to také prošlo na radě zastupitelstva, bude potřebné to „nějak zohlednit“. Otevřeně jsme se zeptali, co takové „zohlednění“ znamená. „Sto tisíc,“ informoval nás bez mrknutí oka úředník. „Jsou to tvoje peníze, které chceš investovat, tak je to zcela na tobě, jestli tyto peníze dáš, nebo ne,“ obrátil jsem se na kamaráda. Chvíli rozvažoval a pak kývnul. Poloha místa se mu zdála tak dobrá, že by se mu tato stotisícová investice navíc, bez možnosti zapsat ji do účetních výkazů a také ji dát do nákladů, měla vyplatit. Naší rozprávce na úřadu však ještě nebyl konec. „Pak ale bude také třeba naši spolupráci dále utužovat,“ pokračoval úředník. Co by takové utužování spolupráce podle jeho představ konkrétně znamenalo? Prý každý měsíc deset tisíc jemu na ruku. Samozřejmě bez dokladu, přece se nebude zatěžovat nějakými zbytečnými platbami daní (a shromažďováním dokladů o tom, že nejen úřaduje a hájí co nejlépe zájmy obce, ale také utužuje spolupráci s podnikateli). Tady už nebylo třeba žádné delší rozmýšlení. Odpověď byla jasná: Ne. A tak s kamarádem žádnou autoopravnu ani benzinovou pumpu na frekventované výpadovce neprovozujeme. Již tři roky jezdím kolem dotyčného pozemku, na kterém je stále cedule „Na prodej“. Ještě se holt nenašel podnikatel, který by chtěl zohledňovat a utužovat spolupráci. Od té doby jsem zase o něco chytřejší. Můžu zcela zodpovědně prohlásit: Žádná korupce není. Jen zohledňujeme a utužujeme spolupráci.

foto: Lenka Böhmová

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).