Menu Zavřít

Netradiční sporty: Češi osedlali dračí lodě

4. 9. 2009
Autor: profit

V Račicích u Roudnice nad Labem se minulý týden předvedl netradiční vodní sport. Na místním veslařském kanále se uskutečnilo mistrovství světa takzvaných dračích lodí.

Autor: Martin Siebert

Před dvěma tisícovkami let vznikla v Číně tradice pádlování na lodích obsazených početnou posádkou. Lodě odvozené od boha vod – draka, jsou 12,5 metrů dlouhé a pojmou dvacet pádlujících, deset na každé straně. Na konečných dvaadvacet členů posádky je pak doplní kormidelník stojící na zádi a bubeník sedící na vysoké stolici vpředu, který údery do koženého bubnu udává rytmus pádlování. Přídě a zádě lodí zdobí vyřezávaná dračí hlava a ocas.

CO JE DRAČÍ LOĎ
Dračí loď je dlouhá 12,5 metrů, bez posádky váží kolem 250 kilogramů a má tvar otevřené kanoe s dračí hlavou na špici a dračím ocasem na zádi. V sestavě je maximálně 20 vsedě pádlujících závodníků (10 nalevo a 10 napravo) a bubeník, který sedí na špičce čelem k posádce a udává rytmus údery do bubnu a kormidelník stojící na zádi a řídící směr.

Moderní historie dragonboatingu se datuje od roku 1976, kdy se uskutečnil první festival dračích lodí v Hongkongu. Odtud se sport rozšířil do celého světa. Mezinárodní federace dračích lodí pořádá od roku 1995 oficiální mistrovství světa i mistrovství Evropy. Závodí se v drahách na vzdálenosti 250, 500 a 1000 metrů. Trať dlouhá 2000 metrů se jezdí na kola s otáčkami. Kategorie se dělí podle věku a pohlaví (jezdí se i mix). Nejprestižnější je kategorie Open, tedy bez omezení.

Dračí začátky v Česku

HISTORIE DRAGONBOATINGU
Dračí lodě se objevily před více než 2000 lety v Číně. Odtud jejich typické dračí hlavy na špici lodě a jejich celkové zbarvení. Novodobá zmínka o nich se datuje rokem 1976, kdy se uskutečnil první festival dračích lodí v Hongkongu. Odtud se sport bleskově rozšířil do celého světa, v současnosti se této disciplíně aktivně věnuje přes 50 miliónů sportovců z více než 50 zemí světa.

Divácky velmi atraktivní sport do Česka přivedli zakladatelé České asociace dračích lodí Sebastian Pawlowski a Libor Hajo. V roce 1997 totiž seděli u půllitru českého piva a přemýšleli, jak obohatit sportovní a společenské dění v hlavním městě. Chtěli něco nového, marketingově zajímavého a hlavně u vody. Rozhodli se pro dragonboating i vzhledem ke zkušenostem z Německa, kde se této disciplíně věnuje okolo 2000 posádek. Nakoupili tedy lodě a rok nato uspořádali první ročník Pražského festivalu dračích lodí 1998. Zpočátku se jednalo spíše o firemní klání zaměstnanců a kamarádů, ale atraktivnost Prahy přilákala i zahraniční posádky například z Německa, Polska, Itálie, Maďarska nebo Hongkongu. Zcela nový náboj dodal akci známý kanoista a olympionik Jiří Čtvrtečka.

Na další ročník festivalu totiž přivedl partu kanoistů, kteří dokázali porazit i tehdejší mistry Evropy z Itálie. I na základě těchto výsledků se v roce 2002 zformovala první reprezentační posádka a na ME v Polsku získala při své premiéře dvakrát stříbro a jeden bronz. V tomtéž roce na mistrovství světa v Římě tým posílil například i o profesionálního kanoistu Martina Doktora.

Račice hostily elitu

Český dragonboating se nakonec dostal na takovou úroveň, že bylo letos místní asociaci svěřeno pořádání 9. Mistrovství světa. Minulou středu je slavnostně zahájil po průvodu všech zúčastněných zemí s vlajkami prezident International Dragon Boat Federation (IDBF) Mike Haslam. Asistoval mu Martin Doktor a v roli čestného hosta i atletka Dana Zátopková. Slavnostního zahájení šampionátu se zúčastnilo přes 3000 závodníků z 24 zemí světa.

V ČESKU SE JEZDÍ DRAČÍ LIGA
Od roku 2008 se v Česku jezdí pravidelná Dračí liga firemních posádek, která je společnou iniciativou České asociace dračích lodí a firmy CZECH-IN. „Závody jsou organizovány v areálu Žlutých lázní, jde o projekt určený pro korporátní firmy a instituce, které chtějí posilovat týmového ducha svých zaměstnanců. V letošním roce se na lodích vystřídaly mimo jiné společnosti Nestlé, Vienna International nebo Zátiší Group,“ uvedla organizátorka ligy Martina Kozderková.

Vzápětí byla odstartována první jízda v úvodní kategorii na trati 2000 metrů, která se jezdí celkem na tři otáčky. Středeční jízdy byly opravdu dramatické. Kvůli velkým vlnám několik posádek závod nedokončilo, protože nabraly vodu. Někteří závodníci si dokonce nedobrovolně zaplavali v Račickém kanále, když šla jejich loď ke dnu. Naštěstí to nepotkalo nejprestižnější kategorii Open.

BRAND24

„Když jsme viděli, co se děje v jízdách před námi, šli jsme do závodu pouze s 18 pádlujícími – nechal jsme tedy jednu lavici prázdnou – což pravidla povolují. Byli jsme tak podstatně lehčí a závod jsme takticky zvládli, stačilo to na bronzovou pozici. Věříme, že alespoň jedno zlato urveme,“ řekl pádlující trenér České reprezentace Petr Procházka.

Také z hlavního organizátora a současně prezidenta České asociace dračích lodí Petra Klímy vyzařovala spokojenost: „První den mistrovství dopadl skvěle jak po organizační stránce, tak vynikajícími výsledky českých reprezentačních týmů. Junioři zvítězili ve všech třech jízdách a v kategorii Open jsme získali dvakrát bronz.“ Celkem v úvodním dni získaly české posádky sedm medailí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).