Menu Zavřít

Nepropustní lidovci

27. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Glosa

BRAND24

Jedna zemědělská akciovka neutekla před takzvaným transformačním zákonem a za družstvo, z něhož vznikla, vyrovnává majetkové nároky vůči restituentům. Druhá akciovka na zákon „kašle“, z původního družstva vyvedla majetek, ale k jeho závazkům se nehlásí a místo vypořádání dluhů si postavila nový kravín a nakupuje nejmodernější traktory a kombajny s klimatizací a GPS navigací. Která z obou firem udělala lépe? Druhá. Peníze dává do rozvoje a díky tomu má navrch nad tou, která dluhy poslušně splácí.
Stát tomu nečinně přihlíží, chabé snahy o nápravu vyzněly do ztracena. Až ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) po jistém váhání přišel s návrhem, jak přimět dlužníky a jejich nástupce, aby se konečně vyrovnali se zhruba sto tisíci lidmi, jimž upírají majetek odhadem za deset miliard korun. Ministr však narazil nejen na levicovou opozici, ale i na lidoveckou zeď. KDU-ČSL si na svém dubnovém sjezdu zakázala hlasovat pro transformační novelu. Tu posléze shodila ze stolu legislativní rada vlády vedená lidovcem Cyrilem Svobodou. Gandalovič sice materiál dle jejích připomínek přepsal, Svobodu však neobměkčily ani dvě nové verze, a to jsou oproti první předloze mírné jako beránek.
Od čeho je vlastně vrchní vládní legislativec? Má poslouchat usnesení stranického sjezdu, nebo střežit právní čistotu? Možná, že ani upravené paragrafy nejsou z pohledu práva dokonalé. Navíc druhou verzi, která počítá s částečnou nápravou transformačních křivd ze státní pokladny, musí smést ze stolu další lidovec - ministr financí Miroslav Kalousek. Jak by asi před kolegy z kabinetu obhajoval škrty v jejich rozpočtech na příští rok a na druhé straně pustil zhruba dvě miliardy za chytráky, kteří si ZD přemalovali na a. s. a utekli před zákonnou povinností? Na středečním jednání vlády, která má transformační oříšek jako čtvrtý bod, by měl zbystřit ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Zákonodárci nejspíš cestu z družstevního tunelu nenajdou, pochlapit by se měly ale soudy, poslední naděje věřitelů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).