Menu Zavřít

Nepříznivá prognóza

30. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Ve druhé polovině roku 2009 přetrvá v celém světě negativní finanční trend

Ve druhé polovině letošního roku lze očekávat pokračování nepříznivých finančních podmínek. V rozvinutých zemích bude přetrvávat recese a ekonomiky rozvíjejících se trhů se ještě více zpomalí. Období všemocného amerického spotřebitele pravděpodobně definitivně skončí. Evropu nejspíše čekají další sociální nepokoje a čínská ekonomika není dosud natolik silná, aby zachránila celý svět. Hlavní otázkou je, zda administrativy amerického prezidenta Baracka Obamy a ostatních vedoucích představitelů světových velmocí dokážou přijmout správná opatření, která odvrátí posílení krize, aniž by způsobila rozklad finančního systému. Pro druhou polovinu roku bude podstatných deset věcí.

Pokles americké spotřeby

Za prvé, hospodářské oživení nelze očekávat dříve než v posledním čtvrtletí 2009. Pravděpodobnější však je, že na zotavení ekonomiky si budeme muset počkat až do roku 2010.
Za druhé, v roce 2009 jsme svědky propadu výdajů amerických spotřebitelů. Tento propad bude částečně kompenzovat první část stimulačního balíčku ve výši 878 miliard dolarů schváleného administrativou prezidenta Obamy. Stimulační balíček však nebude použit přímo na nákup spotřebního zboží. Nelze zapomenout, že výdaje amerických spotřebitelů tvořily v období 1948 až 1983 stabilně 61 až 63 procent HDP. V posledních 25 letech se pak trvale zvyšovaly až na 71 procent HDP v roce 2007. Tento vývoj doprovázel pokles osobních úspor v USA téměř na nulu. Jednou z hlavních charakteristik této recese proto bude v příštích dvou letech obnovení osobních úspor a trvalý pokles výdajů spotřebitelů až k udržitelnější výši 65 až 66 procent HDP. To pravděpodobně způsobí propad spotřeby v USA o bilion dolarů ročně.
Za třetí, tímto dramatickým poklesem spotřebitelských výdajů bude nejvýrazněji postižen automobilový průmysl, výroba nábytku, kuchyní, koupelen a koberců a cestovní ruch a pohostinství.
Za čtvrté, nezaměstnanost v USA dosáhla v květnu více než devíti procent a brzy se přehoupne přes deset. Oficiální údaje přitom problém podhodnocují, protože nezahrnují práci na částečný úvazek a lidi, kteří ji už nehledají.

Japonsko a Čína

Za páté, Japonsko žádnou úlevu neposkytne, protože se propadá do hluboké recese. Výkonnost jeho ekonomiky v prvním čtvrtletí 2009 poklesla o čtyři procenta a hlavní vývozní trhy Japonska stagnují nebo se zmenšují, což vedlo v tomto období k poklesu exportu o 26 procent.
Za šesté, čínská ekonomika bude sice pokračovat v růstu, ale mnohem pomaleji než v předchozích letech – v roce 2009 možná o méně než pět procent. Údaje o čínském hospodářství jsou sice značně sporné, ale mezi nezfalšovatelné patří statistika spotřeby elektrické energie, která v listopadu 2008 poklesla o 8,9 procenta. Tento negativní trend přetrvává i v roce 2009. V dubnu poklesla o 3,6 procenta, což je poněkud pochmurné pro výkonnost čínského průmyslu, protože jde o jeden z hlavních ukazatelů.

Evropa

Za sedmé, Evropa, která vytváří okolo 27 procent světového HDP, vykáže v roce 2009 téměř určitě negativní růst. Nikoli však ve struktuře, která je typická pro USA – tedy v důsledku zvyšování úspor (nebo snižování zadluženosti) a zhroucení výdajů spotřebitelů. V Evropě bude recese rovnoměrnější. Například v Německu se nenafoukla bublina cen nemovitostí a nenastane v něm zhroucení cen domů. Exportní trhy Německa pro jednotlivé druhy průmyslového zboží se však zlověstně zmenšují, především ve východní Evropě, Rusku a ve státech Perského zálivu.
Za osmé, Evropa se ve druhé polovině roku může stát dějištěm rozsáhlých sociálních nepokojů vyvolaných nezaměstnanými a nedostatečně zaměstnanými mladými lidmi a přistěhovalci. I po posledních pěti letech prosperity zůstala ve Francii a v Německu nezaměstnanost lidí pod 25 let dvojciferná a ve Španělsku je více než 35 procent. Příznaky budoucích věcí byly již vidět při květnových demonstracích ve Francii či Lucembursku.

Bankrot USA

Za deváté, bylo třeba pozorně sledovat summit G20 v Londýně 2. dubna. Summit byl pro prezidenta Obamu nejen první příležitostí k setkání s předními představiteli světové politické scény, ale i ukázal, jak dalekosáhlou koordinaci globální reakce na krizi lze v budoucnu očekávat.
Za desáté, nezávažnější otázkou však je, zda je třeba uvažovat i o tom, co se zdá v současné době nemožné – o bankrotu USA. Teoreticky to možné je.
Americký dolar je světovou rezervní měnou. To v praxi znamená, že kdyby USA ztratily schopnost financovat své deficity prodejem státních obligací (takzvaných treasury bills), nebo musely ve snaze je prodat zvýšit úrokové sazby na úroveň, která by vyvolala obrovské problémy, natolik by to připomínalo bankrot, že by následky byly katastrofální. HDP USA činí nyní okolo patnácti bilionů a jejich federální dluh přes jedenáct bilionů dolarů. Pokud se v důsledku možných rozpočtových schodků tato částka letos zvýší o další téměř bilion a o 1,3 bilionu dolarů v příštím roce, naroste federální dluh na více než třináct bilionů. A lze očekávat, že se ještě zvýší kvůli poklesu výnosů z daní.
Je pravděpodobné, že v druhém roce působení Obamovy administrativy budou muset stimulační výdaje pokračovat. To by mohlo ve spojení s rostoucími platbami úroků zvýšit uvedenou částku o další bilion dolarů. V letech 2010 až 2011 by proto mohl dluh USA dosáhnout nebo i přesáhnout sto procent HDP. To je výše, při které si začnou věřitelé klást otázku, zda jsou USA schopné dluh splatit, aniž by vyvolanou inflací snížily skutečné náklady na jeho zaplacení. Dokud se bude na americký dolar pohlížet jako na nejméně špatné aktivum, jež je k dispozici, lze pravděpodobně situaci zvládnout. To se však již ocitáme v kalných vodách.

USA

V roce 2009 jsme svědky propadu výdajů amerických spotřebitelů.
Tímto dramatickým poklesem spotřebitelských výdajů bude nejvýrazněji postižen automobilový průmysl, výroba nábytku, kuchyní, koupelen a koberců a cestovní ruch a pohostinství.
Nezaměstnanost v USA dosáhla v květnu více než devíti procent a brzy se přehoupne přes deset.
Kdyby USA ztratily schopnost financovat své deficity prodejem státních obligací, nebo musely ve snaze je prodat zvýšit úrokové sazby, následky by byly katastrofální.

CONTENT24

Svět

Oživení globálního hospodářství nelze očekávat dříve než v posledním čtvrtletí 2009.
Japonsko se propadá do hluboké recese, výkonnost jeho ekonomiky v prvním čtvrtletí 2009 poklesla o čtyři procenta.
Čínská ekonomika bude sice pokračovat v růstu, ale mnohem pomaleji než v předchozích letech – v roce 2009 možná o méně než pět procent.
Evropa, která vytváří okolo 27 procent světového HDP, vykáže v roce 2009 téměř určitě negativní růst.
Ve druhé polovině roku se může stát dějištěm rozsáhlých sociálních nepokojů vyvolaných nezaměstnanými a nedostatečně zaměstnanými mladými lidmi a přistěhovalci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).