Menu Zavřít

Nepřítel špeků? Chůze i sprint

11. 8. 2008
Autor: Euro.cz

MODERNÍ SPORTY - Byznys kolem setřásání přebytečných kil si už dávno nevystačí pouze s instruktorkou aerobiku v každé bývalé sokolovně. Do módy se dostávají sporty jako spinning, nordic walking nebo bootcamp, u kterých sice člověk plive krev, zato ale nemusí znát žádné speciální kroky.

Špeky na těle? O ty nikdo zrovna dvakrát nestojí. Pokus o snížení hmotnosti ale může vyjít i na pěkně tučnou sumičku. Za pohyb, jediný zaručený „spalovač tuku“, sice není nutné platit, mnoho lidí se k němu ale nedonutí, dokud nedají peníze do nějaké permanentky.

Zatímco ještě před pěti lety by to s největší pravděpodobností byla permanentka na aerobik či do posilovny, dnes už volba tak jistá není. „Do popředí se dostávají formy cvičení, u nichž člověk nemusí znát speciální kroky a hned od začátku účinně cvičí, spaluje tuky a zlepšuje svou kondici,“ přibližuje Tomáš Krmíček ze společnosti Star Trac, která mimo jiné prodává posilovací stroje a další zařízení pro posilovny a fitcentra.

POLOVINA ČEŠEK MÁ CO SHAZOVAT

Nadváhou trpí v Česku dvě třetiny mužů a více než polovina žen mezi 20 a 65 lety. Obézních je 16 procent Čechů a pětina Češek. U 95 procent obezních lidí je tento stav dán nepoměrem mezi příjmem potravy a výdejem energie. Jen u pěti procent lidí obezitu způsobily léky či je příčinou porucha endokrinního systému.

Zabijte tuk už před osmou ráno

Co takhle vyběhnout ještě před prací schody na Branický most, dopřát si pár sprintů, dřepů, kliků a sklapovaček, potrápit tělo několika mocnými skoky přes švihadlo a být teprve v půlce tréninku? Že by něco takového dělal jen blázen či vrcholový sportovec, což se z pohledu člověka „kancelářského typu“ může jevit jako téměř totéž? Možná. Na zcela opačný názor ale vsadila společnost Bootcamps, která od loňského září pořádá převážně ranní fyzicky náročné tréninky inspirované vojenským výcvikem amerických mariňáků.

„Na jednom tréninku se nám schází i třicet lidí,“ přibližuje Lenka Šrachtová, která má ve společnosti na starosti marketing. Firma podle ní chtěla vyjít vstříc klientům a zavedla i odpolední tréninky. Ty se ale nesetkávají ani s polovičním zájmem jako jejich ranní konkurence. „Kdo jednou zkusí přijít ráno, většinou už u toho zůstane. Odpoledne je totiž mnohem těžší se donutit,“ konstatuje zakladatel a jednatel společnosti Jakub Makalouš. Teorie, která očividně v praxi funguje, je založena na faktu, že odpoledne je člověk jaksi línější. Po osmi hodinách v práci může být představa blížícího se sportovního výkonu až bolestivá. Pokud si ale člověk cvičení „odbude“ hned jako první věc po ránu, těší se celý den z příjemného pocitu, že pro sebe něco udělal.

Na másla se tu nekřičí

Bootcamp jako forma cvičení neznamená přesně stanovenou sestavu cviků v předem jasně určeném prostředí. Nabízí naopak nepřeberné možnosti pojetí. Může se odehrávat v maskáčích a v náročných podmínkách bahnitého terénu stejně jako v bikinách na pláži. Vždy se ale jedná o skupinový intenzivní trénink, složený mimo jiné také z posilování a pohybu zaměřeného na velký výdej energie.

„Na začátku jsme museli zvolit optimální polohu bootcampů tak, aby vyhovovala Čechům. Naši instruktoři hodně povzbuzují, ale v žádném případě neponižují, jako je tomu často například v USA nebo Austrálii. Tam se lidé v rámci tréninku například plíží pod ostnatým drátem a trenér na ně pokřikuje, že jsou másla,“ přibližuje Makalouš. Něco takového by podle něj Čech neunesl, natož aby za to platil.

Společnost Bootcamps zatím zakotvila v Praze. Své intenzivní kurzy (v ceně 2900 korun za tři tréninky týdně po dobu jednoho měsíce) i pravidelná cvičení pro členy klubu (790 až 1590 korun za měsíc podle tréninkové frekvence) už organizuje na třech místech – v Braníku, Záběhlicích a Ladronce.Hranice metropole ale hodlá firma překročit. „Například koncem srpna chystáme jednorázový bootcamp v Karlových Varech. V Brně zase jednáme o možnostech franšízy,“ přibližuje Šrachtová.

Pojďte se projít

Procházka o holích jako sport a podnikatelská výzva? Jistě. Nordic walking si zvolna vykračuje z pohraničních oblastí, kde si ho vyžádali němečtí turisté, na výsluní tuzemského trhu. „Vyhledávají ho především starší lidé, ale roste i zájem ze strany věkové skupiny od 25 let,“ konstatuje Miroslav Karda, předseda dozorčí rady České asociace nordic walking. Cena za „zdravou vycházku“ se pohybuje v rozmezí 100 až 300 korun za 90 minut.

Pomyslnými centry tohoto sportu jsou podle Kardy turistické oblasti na hranici s Německem (hlavně kolem Božího Daru) a lázeňská města s německou klientelou (například Mariánské Lázně). V těchto lokalitách se skupinky zájemců „prohánějí“ v přírodě. Ani velká města, která se potýkají s absencí rozlehlých lesů a luk, ale nejsou vyřazena ze hry. Dokonale totiž poslouží městské parky. „Tady v Praze pořádáme lekce například na Ladronce,“ popisuje Karda.

V Česku je podle něj plno příhraničních lokalit, kde je ještě stále prostor pro vznik nových center. Jako příklad uvádí Krkonoše a Jizerské hory. „Jsou tam sportovní střediska, lyžařské školy, ale o letní aktivitu nordic walking zatím nemají podnikatelé zájem. Přitom by jistě klientelu našli,“ přibližuje Karda. Asociace nordic walkingu proškoluje nové instruktory. Kurz stojí devět tisíc korun a ten, kdo jím úspěšně projde, získává doživotní certifikát.

CO DNES LETÍ VE FITKU?

Fitcentra nabízejí stále více možností, jak s přebytečnými kily bojovat. Nejvíce je zastoupen aerobik a různé jeho odnože (step aerobik, aerobik dance), který ale zvolna ustupuje sportům méně náročným na znalost speciálních kroků. Rostoucí oblibě se těší cvičení typu pilates, power jógy nebo kick boxu a nejrůznější formy indoor cyclingu.

Cyklista v hale

Šlápnout do pedálů, nepopojet z místa ani o píď, ale velmi účinně spalovat kalorie a posilovat tělo. Takzvaný indoor cycling, tedy jízda na stacionárních kolech, Čechy doslova nadchl.

Přibližně osmé narozeniny slaví v Česku spinning, nejrozšířenější zdejší forma indoor cyclingu, která je oštítěna ochrannou známkou patřící americké společnosti Mad Dogg Athletics. Tu v tuzemsku zastupuje společnost Star Trac, která také distribuuje speciální kola Spinner. Jedině s licencí od Mad Dogg Athletics a na kolech Spinner je možné provozovat indoor cycling pod názvem „spinning“. Licence je zdarma, nejčastěji prodávaný model Spinneru stojí necelých 300 tisíc. Instruktoři musí projít speciálním školením v ceně 9000 korun a i nadále se vzdělávat na pravidelných víkendových seminářích, které vyjdou na zhruba 4500 korun (instruktor musí absolvovat minimálně dvě tato školení během každých dvou let).

„První spinning centrum v Česku otevíralo v roce 2000. Do dvou let jich tu bylo patnáct, ve třetím roce třicet a ve čtvrtém šedesát. V posledních letech sice nárůst trochu zpomalil, ale pořád se bavíme o zhruba šedesáti nových centrech ročně,“ přibližuje Tomáš Krmíček ze společnosti Star Trac.

Šťastným číslem je jedenáct

Podle Pavla Suchého, výkonného ředitele společnosti Star Trac, je pro spinningovou tělocvičnu potřeba minimálně 15 metrů čtverečních plochy. Optimální počet kol, tak aby se investice zhruba do roka vrátila, začíná na jedenácti. „Je samozřejmě možné zakoupit například pět kol. Některé náklady, jako pronájem a podobně, jsou ale fixní a investice by se dotyčnému vracela zbytečně dlouho,“ konstatuje Suchý. Společnost Star Trac už v Česku a na Slovensku kompletně vybavila zhruba 350 spinning center.

Ve srovnání například s aerobikem je výtěžnost z metru čtverečního plochy nesrovnatelná. Do prostoru, kde může aerobik cvičit 25 lidí, se vejde kolem 45 stacionárních kol. Cena za hodinu, která se u aerobiku pohybuje kolem šedesáti korun, je u spinningu dvojnásobná až trojnásobná.

Indoor cycling v Česku, stejně jako všude ve světě, ale netvoří jen spinning. „Na trhu jsou různé další programy. Občas se klienta snaží mást. Z názvu sportu například vypadne jedno „n“. V takovém případě se nejedná o pravý spinning, jak ho vyvinula společnost Mad Dogg Athletics,“ vysvětluje Suchý. Zdaleka ne všichni podnikatelé ale takto sází na navození nesprávného dojmu. Mnozí naopak své programy označují jako indoor cycling a tím se spolehlivě vyhýbají případným třenicím s držiteli příslušných licencí. Na českém trhu působí i tuzemský výrobce stacionárních kol s názvem Tomahawk, společnost Sportex. Pořizovací cena těchto kol se pohybuje okolo 250 tisíc korun za kus.

Jízda na kole může být tanec

BRAND24

Nejen v zahraničí, ale i v české kotlině stále vznikají nové způsoby cvičení na stacionárních kolech. Příkladem je indoor cycling ve stoje, který je doplněn o různé rytmické pohyby rukou. Autorkou této nové formy jízdy na stacionárních kolech je podnikatelka Magda Krautová, která na Václavském náměstí v Praze provozuje fitcentrum Oasis City. Cvičení, které vzniklo na základě několika trenérských a tělovýchovných kurzů Krautové, spolupráce s odborníky na oblast aerobního cvičení a tříletého zkušebního období, si podnikatelka zaregistrovala pod ochrannou známkou „aerospinning“. Za hodinu tohoto cvičení zaplatí návštěvník Oasis City 105 korun.

„Do konce roku bych chtěla program spustit a nabízet školení fitcentrům a dalším zájemcům,“ plánuje Krautová. Pod jakým názvem se nakonec s tímto sportem budeme v centrech setkávat, ještě není jisté. „To, že jsem v názvu použila výraz spinning, budí zlou krev. Ochranná známka mi zůstává, tu jsem získala naprosto legálně, jinak by to ani nešlo. V praxi ale zvolím jiný název, aby nikdo netvrdil, že těžím z práce někoho jiného,“ tvrdí podnikatelka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).