Menu Zavřít

Nepotkají se

17. 2. 2003
Autor: Euro.cz

Nový předseda ČSÚ nesmí udělat chybu

Časový průběh událostí je takový, že se bývalá předsedkyně Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marie Bohatá v úřadě se svým pravděpodobným nástupcem Janem Fischerem nepotká. Bohatá již minulý týden předala funkci prozatímnímu šéfovi Stanislavu Drápalovi, a vyhnula se tak pokořujícímu okamžiku, že by předávala agendu muži, kterého na podzim roku 2000 dramaticky odvolala z funkce svého prvního náměstka. Dost na tom, že Fischera jako budoucího šéfa české státní statistické služby jednomyslně vybrala vláda, a dala tak bývalé předsedkyni najevo, že její činnost v čele úřadu hodnotí kriticky.
Jan Fischer naopak slaví comeback, jaký se podaří jen málokdy, a na který - jak sám říká - po svém odvolání nikdy ani nepomyslel. I když doufal, že se na statistický úřad přeci jen vrátí.

Rodinná záležitost.

Jan Fischer (52) pochází z rodiny matematických statistiků a pojistných matematiků. Patří k lidem, kteří se statistickým úřadem spojili prakticky celou profesní kariéru. Od absolvování Vysoké školy ekonomické (VŠE) v něm pracoval 26 let. V roce 1990 se stal místopředsedou federálního statistického úřadu. Tehdy ještě i místopředsedy jmenoval prezident. Poté Fischer přešel na Český statistický úřad a do roku 2000 byl jeho prvním místopředsedou. Na ČSÚ pracovala přes dvacet let i jeho manželka. Syn Jakub absolvoval studium statistiky a pojistného inženýrství na pražské Vysoké škole ekonomické a v současné době tam působí na katedře ekonomické statistiky. Po odchodu ze statistického úřadu Jan Fischer jako soukromá osoba získal angažmá Mezinárodního měnového fondu a pracoval v misi, která zkoumala možnosti budování statistické služby na Východním Timoru. Po návratu se stal ředitelem oddělení produkce společnosti Taylor Nelson Sofres Factum. Později přešel na Fakultu informatiky a statistiky VŠE, kde je šéfem výzkumu.

Názor Bohaté.

Před nástupem Marie Bohaté byl Fischer považován za přirozeného nástupce tehdejšího šéfa ČSÚ, nynějšího senátora Edvarda Outraty. Vyhozen byl za dodnes nespecifikovaných okolností, o nichž nechce hovořit. Také Marie Bohatá se v rozhovoru pro týdeník EURO omezila na konstatování, že šlo o nedostatky v řídící práci, zejména pokud jde o přípravu sčítání lidu. Faktem ale je, že samotný ČSÚ hodnotil přípravy na sčítání lidu i jeho průběh jako bezproblémové. Jediný veřejně oznámený problematický moment vznikl až poté, co Úřad pro ochranu osobních údajů dat zpochybnil množství a kvalitu utajení individuálních dat. Jeho obavy však vedení ČSÚ označilo za bezpředmětné.
„Nezpochybňuji odbornost pana Fischera. Ale po manažerské stránce - jak jsem ho poznala - to nebylo zvládnuto,“ prohlásila docentka Bohatá pro týdeník EURO v souvislosti s rozhodnutím vlády o Fischerově jmenování. Říká, že je škoda, že nový předseda ČSÚ nevzešel z výběrového řízení, protože zvláště v současné době je důležitý široký konsensus, který by zmírnil pochybnosti o nezávislosti úřadu, jež se vyskytly, ale které sama Bohatá považuje za neopodstatněné.

Názor Outraty.

Konkurs na nového šéfa ČSÚ by uvítal i Edvard Outrata, a to také s ohledem na připomínky k nezávislosti úřadu. „Ale neříkám to proto, abych zpochybnil Jana Fischera, myslím si, že bude dobrý předseda. V současné situaci je to pravděpodobně nejlepší řešení, protože jde o člověka, který má nejlepší přehled o statistickém systému z obou stran – jak pokud jde o statistiku sociální, tak ekonomickou,“ uvedl Outrata.

Názor Fischera.

Sám Jan Fischer nechce o svém příštím angažmá příliš hovořit. Jednak s ohledem na to, že jeho jmenování ještě vyžaduje prověrku Národního bezpečnostního úřadu, jednak proto, že je třeba se nejprve seznámit s aktuální situací v úřadě. „Netvrdím, že jsem ztratil s ČSÚ kontakt, ale na druhé straně do hloubky jsem do něj dva a půl roku neviděl,“ uvedl pro týdeník EURO. „Když dnes vše hodnotím zvnějšku, je mi jasné, že bude třeba prohloubit vlastní výzkumnou a analytickou práci úřadu a jeho komunikační schopnosti – jak ve vztahu k dalším institucím i firmám, tak ve vztahu k odborné i nejširší veřejnosti. Ale jak říkám, člověk se nejprve musí důkladně seznámit se situací. Tím spíše, že ČSÚ těžce zasáhly povodně.“
Fischer se nechtěl vyjádřit ani k tomu, zda považuje za nutné změny v nejužším vedení ČSÚ, o nichž se v současné době hovoří. Český statistický úřad má čtyři místopředsedy. Dva z nich – Jana Procházku zodpovědného za administrativní řízení a Jana Matějčka, který má na starosti technologický rozvoj – přivedla na úřad Marie Bohatá a nejsou profesí statistici. Další dva místopředsedové - Jan Tuček (pro regiony a informační výstupy) a Stanislav Drápal, který byl loni na podzim jmenován po Fischerovi na dlouho neobsazený post místopředsedy pro statistiku, pocházejí z ČSÚ.

BRAND24

Názor Hindlse.

Fischerův nynější šéf, děkan Fakulty statistiky a informatiky VŠE Richard Hindls lituje, že přijde o blízkého spolupracovníka, ovšem domnívá se, že vláda neměla mnoho možností rozhodnout se jinak. „Je to dobrá volba. Byl jsem v ten den, který bylo rozhodnutí kabinetu zveřejněno, v Nemocnici na Homolce a uvědomil jsem si, že takové lékařské zařízení může řídit jen velmi poučený člověk. Totéž se týká statistického úřadu. Nevěřím na teorii obecného manažera. Jde o velice diferencovanou záležitost, kterou může zvládnout jen člověk, který je zároveň statistik i manažer. Osobně doufám, že se s Honzovým nástupem zlepší i spolupráce úřadu s akademickou a vědeckou sférou, která v poslední době přestala existovat. Na statistickém úřadě zmizel výzkum, prakticky nefungovala statistická rada, neexistovala oponentura k číslům, která byla někdy diskutabilní,“ sdělil profesor Hindls týdeníku EURO. Na rozdíl od Marie Bohaté nebo Edvarda Outraty označuje Hindls úvahy o výběrovém řízení za mylné. „Dobrých statistiků je v této zemi obecně málo a těch, kteří mohou řídit státní statistiku, je jen pár. V poslední době se objevily výzvy „postavme statistiku a statistický úřad znovu na zelené louce“. To může říct jen nezasvěcený člověk. Jde o nesmírně složitou záležitost, která má přesná technická a technologická pravidla. Je třeba ji zdokonalovat, ale nemůžete ji zrušit a začít znovu. Nový předseda nyní musí být trpělivý a nesmí udělat chybu. Myslím, že Honza to ví,“ říká Richard Hindls.

Názor úřadu.

Jan Fischer má usnadněnou pozici v tom, že se patrně může spolehnout na podporu většiny pracovníků ČSÚ. „Rozhodnutí vlády určitě vedlo k uklidnění situace, která byla v poslední době hodně vypjatá. Byly obavy, aby nepřišel člověk, který není se statistikou profesně spjatý, což by znamenalo období tápání. Řada lidí Jana Fischera zná a ví, co do něho může očekávat. Pozitivní je, že přichází odborník, který věci rozumí. Dá se předpokládat, že naváže na projekty zaměřené na zdokonalení statistického sledování, které byly v minulosti kvůli stálým organizačním změnám a starostem o novou budovu zastaveny,“ sdělil týdeníku EURO pracovník statistického úřadu, který s Janem Fischerem mnoho let spolupracoval.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).