Menu Zavřít

Neplatná klokaní smlouva

27. 5. 2011
Autor: Euro.cz

Fotbal

BRAND24

Dva měsíce po klíčovém rozhodnutí pražského městského soudu v kauze dvou fotbalových „bohemek“, začínají vycházet najevo podrobnosti, jež vedly soudce Martina Lišku k rozhodnutí o neplatnosti převodu práv na hráče a soutěže na Bohemians 1905. V rozsudku soudu, jehož kopii má týdeník EURO k dispozici, se mimo jiné uvádí, že smlouva z 6. dubna 2005, kterou tehdejší konkurzní správce FC Bohemians Praha Vladimír Huml prodal za přibližně 1,5 milionu korun lukrativní aktiva (práva k soutěžím v Českomoravském fotbalovém svazu a zhruba pět stovek nadějných fotbalistů) klubu AFK Vršovice, dnes vystupující jako Bohemians 1905, je absolutně neplatná. V rozsudku jsou uvedeny dva klíčové důvody: neexistence soupisu majetku, tedy hráčů, v době prodeje aktiv a nemožnost hromadného převodu práv k hráčům i soutěžím na nový subjekt v rámci ČMFS, pokud nezaniklo členství původního klubu ve strukturách svazu.
Soudce Liška rovněž konstatoval, že první soupis majetku podléhající konkurzu byl do spisu založen až 30. června 2005, tedy bezmála čtvrt roku po prodeji aktiv zkrachovalých FC Bohemians. „V tomto soupisu navíc nebyla uvedena jména hráčů, k nimž úpadce uplatňoval hráčská a jiná práva, a seznam soutěží, jichž se účastní. Majetek tedy nebyl označen způsobem, který umožňuje jeho identifikaci, a navíc položky ani nebyly nijak oceněny,“ uvádí Liška a dodává, že první konkrétní soupis konkurzní podstaty byl založen až v září roku 2008 druhým správcem Pavlem Tumou. „Smlouva z 6. dubna 2005 je tedy absolutně neplatná, neboť v době jejího uzavření neměl správce oprávnění nakládat s předmětem smlouvy,“ tvrdí soudce.
Majitel zkrachovalých FC Bohemians Praha Michal Vejsada si rozhodnutí Městského soudu v Praze pochvaluje a předpokládá, že po vrácení práv k hráčům a 21 milionů korun, jež současný konkurzní správce Jan Draslar po Bohemians 1905 nárokuje za neoprávněné nakládání s majetkem, bude možné věřitele FC Bohemians plně uspokojit a celá kauza skončí. Dariusz Jakubowicz, předseda představenstva Bohemians 1905, je zaskočen, že zatímco protistrana již rozsudek komentuje, oni ho dosud ani neobdrželi. „Jakmile ho budeme mít k dispozici, prostudujeme jej a poté se rozhodneme, jestli se odvoláme,“ řekl Jakubowicz týdeníku EURO.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).