Menu Zavřít

Neplatiči mají poslední šanci

28. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Ještě tento týden mohou zaplatit podnikatelé nedoplatky na daních, aniž by museli platit penále z prodlení a úroky. Ministerstvo financí tímto opatřením sleduje snížení daňových nedoplatků.Do 31. července mají podnikatelé možnost zaplatit dlužné daně z let 1993-2001.

BRAND24

Ještě tento týden mohou zaplatit podnikatelé nedoplatky na daních, aniž by museli platit penále z prodlení a úroky. Ministerstvo financí tímto opatřením sleduje snížení daňových nedoplatků.

Do 31. července mají podnikatelé možnost zaplatit dlužné daně z let 1993-2001. Kdo z nich tak učiní, vyhne se zřejmě placení penále a sankčních úroků. Ministerstvo financí totiž instruovalo jednotlivé finanční úřady, aby vůči kajícníkům postupovaly benevolentněji. Slibuje si od tohoto opatření, že alespoň částečně eliminuje enormní daňové nedoplatky. Zákon přesně nestanoví, za jakých podmínek mohou finanční úřady odpustit penále a úroky z prodlení, takže není možné prominout sankční poplatky ze zákona. Finanční úřady ale mohou penále a úroky prominout na základě doporučení ministerstva financí a znalostí konkrétního případu. Dlužná částka, kterou mohou samy odpustit, je limitována výší 300 tisíc korun ročně. Od této částky výše již o odpuštění penále rozhodují finanční ředitelství, případně ministerské komise. Podle náměstkyně ministra financí Ivonny Legierské se chystá změna příslušné vyhlášky, která by umožnila finančním úřadům odpustit penále až do dvojnásobné výše než doposud, tedy až do šesti set tisíc korun. „Mnozí podnikatelé říkají, že by dlužnou částku rádi zaplatili, ale že by je položily úroky a penále. Právě jim se snažíme vyjít vstříc,“ říká náměstkyně Legierská. Podle ní rovněž nejde o plošné řešení, neboť finanční úřady budou nakonec stejně postupovat případ od případu. Opozice a představitelé podnikatelů se však staví k iniciativě ministerstva zdrženlivě až odmítavě. Poslanec rozpočtového výboru Martin Kocourek (ODS) sice vítá, že se chce ministerstvo vypořádat s daňovými nedoplatky, dodává však ,jak k tomu přijdou ti, kteří daň řádně a včas zaplatili?“ Stejně se ptá i představitel Sdružení podnikatelů Bedřich Danda. „Každý podnikatel má přece možnost požádat o odklad splacení daně. Plošnému řešení daňových nedoplatků ale příliš nerozumím a nepřipadá mi ani korektní vůči poctivým podnikatelům. Představte si dva podnikatele. Jeden zaplatí, byť s problémy, druhý místo daní investuje. A kvůli tomu ten co zaplatil zkrachuje. A teď tomu, co nezaplatil, stát ještě dluh odpustil,“ upozorňuje Danda. Podle náměstkyně Legierské musí nakonec u odpuštění vyšší dlužné částky MF žádat o výjimku z veřejné podpory Úřad pro kontrolu hospodářské soutěže. Antimonopolní úřad tak může přezkoumat, zda odpuštěním penále nedošlo k porušení pravidel hospodářské soutěže. Kolik se nakonec díky daňové amnestii státu na daních vrátilo, zatím není známo. MF začne sbírat podklady od finančních úřadů až po skončení celé akce.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).