Menu Zavřít

Neodstupovat!

23. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Audit začne ještě v lednu, tvrdí šéf Eurostatu

EURO: Bezprecedentní chyby si žádají mimořádná opatření. Myslíte, že by jedním z nich měl být i odchod předsedkyně Českého statistického úřadu z funkce? FRANCHET: Ne. Za prvé, zatím nevíme nic o tom, kde leží příčina vzniku chyby a zda za její vznik odpovídá právě Český statistický úřad. Za druhé, technické chyby statistiku zkrátka provázejí. V tomto konkrétním případě byla navíc identifikace chyby ztížena možnými vlivy záplav na vývoj exportu. Jakmile byla chyba odhalena, statistický úřad postupoval v souladu se zásadami úřední statistiky pro řešení takovýchto případů. Mám na mysli zejména princip transparentnosti a informování všech uživatelů statistik. Za třetí, statistický úřad musí být nezávislý, a proto bychom měli být velice opatrní při úvahách o ukončení mandátu současné předsedkyně úřadu.

BRAND24

EURO: Jaká praktická opatření byste doporučil, aby byla obnovena podlomená důvěra ve statistická data v Česku? FRANCHET: Prvními kroky byla již přijatá opatření Českého statistického úřadu při informování veřejnosti. To je velice důležité, aby se důvěra uživatelů udržela. Paní předsedkyně Bohatá navíc požádala o audit Eurostatu, který by měl vyšetřit příčiny chyby a navrhnout dodatečná opatření, která by zajistila, že se taková chyba nebude v budoucnu opakovat. S touto žádostí jsem souhlasil a audit by měl začít ještě do konce ledna.

EURO: Vzpomínáte si na nějaké obdobné případy, které jste ve své kariéře zažil? Mám na mysli extrémní korekce statistických dat nebo chyby, které v takovéto korekce vyústily. FRANCHET: Velké revize dat, které jsou zapříčiněny chybami nebo nedostupností dodatečných informací, nejsou až tak neobvyklé. V takových případech je nejdůležitější, jak se korekce provede a jak se vysvětlí důvody, které k ní vedly. Například Spojené státy čas od času publikovaly bleskové odhady ekonomických ukazatelů, které se velice výrazně lišily od následně zjištěných hodnot. Veřejnost tak mohla získat úplně jiný obraz o ekonomické situaci v zemi. Důležité je, aby se takovéto odchylky vždy následně jasně vysvětlily.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).