Menu Zavřít

Nemilosrdný žebříček

19. 2. 2010
Autor: Euro.cz

Euro light

Zatímco pánové z FIFA nemíní vpustit do fotbalové hry ani tak dřevní technologii, jakou je videozáznam, technologie Castrol Rankings ukazuje možnosti 21. století, které kopanou rozhodně obohacují. Vyvinutá technologie již přes 12 měsíců detailně monitoruje všechna utkání pěti nejsilnějších evropských lig (německé, francouzské, anglické, španělské a italské) a díky sofistikované analýze vyhodnocuje každý pohyb, přihrávku, střelu, skluz každého hráče ve všech zápasech. Gigantická suma dat potom umožňuje sestavit žebříček individuálně nejlepších fotbalistů. V tak komplexní týmové hře, jakou je fotbal, samozřejmě platí i další hodnoty, ale zveřejněná lednová hitparáda, která zohledňuje výkonnost za poslední rok, se podezřele shoduje s popularitou hráčů, jejich cenou na trhu i jejich užitečností pro strategie trenérů.
Událostí je výměna na samém vrcholu žebříčku. Dosud panujícího Cristiana Ronalda vystřídal Lionel Messi, na třetí příčce se usadila další stoupající hvězda, a to Fernando Torres.
Žebříček zajímavě odráží i výhledy týmů na úspěch v soutěžích. Například z Premier League je v TOP 100 deset hráčů Chelsea, Manchester United v ní má 6 zástupců, Arsenal 5 a Liverpool 4, což v podstatě odpovídá předpovědím o konečné tabulce soutěže. V Anglii můžeme zůstat kvůli jisté kuriozitě, jež vypovídá o síle a kvalitě její ligy: Pouze 11 hráčů z TOP 50 fotbalistů hrajících Premier League je anglické národnosti.
A čeští hráči? Žebříček dokumentuje náš ústup ze slávy i v pozicích zbožněných krajánků. Petr Čech například nejenže dávno není hodnocen jako nejlepší gólman světa (tím je liverpoolský Van der Saar), ale mezi brankáři je dokonce až 11. (a celkově 67.). Naopak pozoruhodný vzestup prožívá jiný český gólman Jaroslav Drobný z berlínské Herty, jenž je v žebříčku dvě příčky před Čechem. Třetí český zástupce Jaroslav Plašil je 311. a u takového Rosického narazíme na pořadové číslo 1326.

Více na: www.castrolfootball.com

(box)
Deset nejlepších českých hráčů v Castrol Rankings

CONTENT24

65. Jaroslav Drobný (Herta)
67. Petr Čech (Chelsea)
311. Jaroslav Plašil (Bordeaux)
324. Miroslav Kadlec (Leverkusen)
516. Jaroslav Štajner (Hannover)
528. David Jarolím (Hamburk)
622. Zdeněk Grygera (Juventus)
680. Tomáš Ujafaluši (Atlético Madrid)
780. Václav Svěrkoš (Sochaux)
830. Marek Jankulovski (AC Milán)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).