Menu Zavřít

Nemilosrdný závěr. Jadernou elektrárnu nahradí větrníky

17. 8. 2016
Autor: EnBW

Velká Británie by se mohla vzdát projektu výstavby nových bloků jaderné elektrárny Hinkley Point a získat stejný výkon z mořských větrných elektráren při mírné úspoře na nákladech.

K nemilosrdnému verdiktu pro všechny fanoušky jaderné energetiky dospělo analytické těleso agentury Bloomberg s názvem Bloomberg New Energy Finance. Analýzu zpracovalo na popud oznámení nového britského kabinetu Theresy Mayové, že projekt výstavby elektrárny ještě přezkoumá.

Podle výsledku analýzy by Británie mohla na moře instalovat 830 nových větrných generátorů s výkonem 25 terawatthodin ročně, což je srovnatelné s očekávaným výstupem Hinkley Pointu.

Nález tak vzbuzuje otázky, zda plán francouzské EDF, která stojí v čele konsorcia na výstavbu elektrárny, dává ekonomický smysl. Variantě offshorového windparku nahrává fakt, že ceny větrných elektráren klesají. „Měli-li bychom dnes utratit 18 miliard liber, můžeme získat 5,7 gigawattu v mořských elektrárnách, skoro dvojnásobek kapacity Hinkley Pointu a srovnatelný výkon,“ říká analytik BNEF Keegan Kruger.

Analýza BNEF zahrnuje pouze kapitálové náklady na výstavbu různých zdrojů, nepočítá s provozními náklady nebo cenami paliva. Neřeší ani investice do záložních zdrojů, které by dorovnávaly dodávky do sítě, když by nefoukalo.

Výkon v gigawattech, který může Británie dostat za 18 miliard liber
jádro 3,2
vítr na moři 5,7
vítr na pevnině 15
slunce 23
plyn 25

zdroj: bloomberg

Mluvčí EDF pro Bloomberg uvedl, že Hinkley Point bude konkurenceschopný vůči všem nízkouhlíkatým zdrojům. Dohodnutá výkupní cena mírně přes 90 liber za megawatthodinu je pak nižší než ta, s níž se po dokončení stavby v příštím desetiletí počítá u obnovitelných zdrojů.

Jelikož mořské větrné elektrárny generují proud jen asi polovinu času, musela by jich země postavit dvojnásobný počet, aby se kontinuální výstup vyrovnal Hinkley Pointu, říká Kruger. Zdůrazňuje též potřebu přečerpávacích elektráren či baterií pro případ bezvětří. Přesto odvětví obnovitelných zdrojů vnímá pochybnosti vlády jako velkou příležitost. Největší dodavatel mořských turbín, dánská společnost Dong Energy, již uvedla, že je připravena dodat zvýšené množství větrníků, pokud vláda od výstavby jaderné elektrárny ustoupí.

Vláda Theresy Mayové přezkoumání projektu Hinkley Point oznámila na konci července den poté, co stavbu schválila správní rada francouzské EDF. Na oznámení vlády s nelibostí reagovali Číňané. Státní společnost China General Nuclear má do stavby investovat šest miliard liber a získat v projektu třetinový podíl.

Přečtěte si:

BRAND24

Metry nebo stopy? Britové si kvůli chybě ve výpočtu připlatili za plyn

Poláci chtějí jadernou elektrárnu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).