Menu Zavřít

Německý tisk: Ve Skotsku převážily ekonomické obavy nad hrdostí

19. 9. 2014
Autor: ČTK/AP/David Cheskin

Obavy z ekonomického vývoje v případě samostatnosti Skotska nakonec v referendu převážily nad národní hrdostí Skotů. I přes vítězství odpůrců skotské samostatnosti ale Británii čekají zásadní proměny, hodnotí v prvních komentářích výsledek referenda německé deníky.

„Především ženy a starší lidé nechtěli skočit do studené vody. Hospodářské nejistoty, které by s tímto skokem byly spojené, pro ně byly závažnější než národní hrdost, sebeurčení a patos volání po svobodě,“ napsal na své internetové stránce deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). „Politicky tím zachránili premiéra (Davida) Camerona a zklamali naděje Katalánců, kteří ve skotském referendu hledali inspiraci pro vlastní snahu o nezávislost.“

Také podle deníku Die Welt rozhodly referendum ekonomické obavy. „Jasně se to ukazuje v Aberdeenu a okolí. Hlavním ropným městem Skotska protéká černé zlato, které by podle (skotského prvního ministra Alexe) Salmonda mělo být základem skotského bohatství a jehož těžba by měla v budoucnu růst,“ napsal list na své internetové stránce. „Hlasování v Aberdeenu ale bylo jednoznačné. V poměru 60 ku 40 procentům tam Salmondovy představy odmítli jako nerealistické.“

Neúspěch skotských separatistů ale podle německých médií v žádném případě neznamená, že se v Británii vrátí vše ke starým pořádkům. „Právě naopak - status quo rozhodně nemůže pokračovat. Nacionalisté si sice ještě lížou bolestivé rány, zároveň ale už našli způsob, jak získat i přes porážku jistou satisfakci,“ uvedl Die Welt.

Londýn by měl začít plnit sliby

Podle listu bude muset londýnská vláda rychle začít plnit sliby o posílení skotské autonomie, aby brzy nečelila velké vlně nespokojenosti.

Podle FAZ zřejmě mnoho Skotů hlasovalo proti samostatnosti právě kvůli příslibu posílení autonomie. „Možná by se dalo říct, že Skotsko tak dostane to nejlepší z obou světů. A ostatní části Spojeného království, a to i Angličané, určitě budou chtít totéž,“ napsal deník. „Británie tak stojí na počátku debaty o federalizaci země,“ uvedl FAZ.


Čtěte více:

Odpůrci nezávislosti vyhráli, Skotsko zůstane v Británii

BRAND24

Posílíme pravomoci Skotska, potvrdil Cameron. Skotové pochybují

Skotské „ne“ nezávislosti posílilo libru. Růst mají i akcie


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).