Menu Zavřít

Německý tisk spekuluje, že plynovod Nabucco bude kratší

25. 4. 2012
Autor: profit

Plynovod Nabucco, jehož výstavba by měla ulevit závislosti Evropské unie na ruském plynu, se dost možná kvůli vysokým nákladům nerealizuje v současně plánované podobě. S odvoláním na diplomatické kruhy v EU to napsal německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Foto: Profimedia

Plynovod měl dle původních plánů přivádět strategickou surovinu z kaspických nalezišť přes Turecko do Rakouska. Mezinárodní konsorcium, které jeho výstavbu chystá, ale dle deníku zvažuje možnost kratší varianty.

Odhadované náklady na stavbu v současné době činí osm miliard eur (skoro 200 miliard korun). Konsorcium připravující výstavbu projektu ovšem nevyloučilo, že náklady mohou ještě narůst. To se nyní podle tisku zřejmě potvrdilo, a proto konsorcium zvažuje, kratší řešení nazvané pracovně Nabucco-západ. Tato varianta by přiváděla plyn od bulharsko-turecké hranice.

BRAND24

Jasný není ani postoj Maďarska. Premiér Viktor Orbán totiž tento týden oznámil, že maďarská petrochemická společnost MOL, jež je členem konsorcia, plánuje projekt opustit. Kromě MOLu se na vybudování plynovodu podílí německá RWE, rakouská firma OMV, turecký Botas, rumunský Transgaz a bulharský BEH. Již v lednu se přitom spekulovalo o tom, že projekt by mohla opustit i RWE.

Plynovod Nabucco se má stát alternativní trasou pro dovoz plynu do Evropy mimo území Ruska a Ukrajiny. Podle původních plánů měl 4000 kilometrů dlouhý plynovod do Evropy ročně přivést až 30 miliard metrů krychlových plynu z Iráku, Ázerbájdžánu a Turkmenistánu přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakouska. Rusko ale připravuje vlastní plynovod South Stream, který by měl být pro Nabucco vážnou konkurencí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).