Menu Zavřít

Německý tisk: Češi chtějí dalšího Havla

17. 11. 2014
Autor: čtk

Masivní protesty proti českému prezidentovi Miloši Zemanovi zastínily dnešní vzpomínkové akce na sametovou revoluci v Československu, píší německá média. Deník Die Welt míní, že Češi chtějí „integritu a upřímnost - v zásadě druhého Havla“.

O vajíčku, které trefilo německého prezidenta Joachima Gaucka, informovala řada německých médií. Některé německé zpravodajské weby převzaly prohlášení Hradu, podle kterého byl Gauck po zásahu do spánku otřesen, jiné jako express.de, ruhrnachrichten.de či Focus.de uvádějí, že na prezidenta spolkové republiky dopadla jen část vajíčka.

Německá zpravodajská stanice n-tv věnovala vajíčkovému incidentu poměrně velký prostor a hned v titulku dala slovo otřesen do uvozovek. Čtenáře na svém webu n-tv obeznámila s tím, že o Gauckově otřesení informoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček, zatímco německé velvyslanectví v Praze ujišťuje, že prezidenta trefil „jen velmi malý kousek“.

Zpráva obletěla svět

Zpráva o incidentu s vajíčkem při odhalování pamětní desky na Albertově se rozšířila i mimo Česko a Německo: dozvědět se o ní mohli například čtenáři rakouských, slovenských, polských, maďarských či švýcarských portálů. Na anglickojazyčné weby se událost dostala mimo jiné i přes agentury AP a Reuters, odkud zprávu převzaly portály amerických deníku The Washington Times nebo The Virginia Gazette. Zpravodajská stanice BBC k vrhání vajíček poznamenala, že Zemana očividně žádné nezasáhlo.

Zasažení Gaucka vajíčkem se stalo tématem také na Twitteru, kde mnozí lidé píší, že si to německý prezident nezasloužil.

DPA si povšimla, že pískání a křik davu na pražském Albertově polevily, když projev přednášel Gauck, zatímco během Zemanova vystoupení demonstranti skandovali pozměněný sametový pokřik „Miloše do koše“. Podobná slova před 25 lety mířila na generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše.

Frustrace ze Zemana

„Lidé, kteří se… sešli na základě výzvy na Facebooku, jsou z hlavy státu frustrovaní. V rozhlase se vyjádřil vulgárně jako v hospodě nejnižší cenové skupiny. Před několika dny chválil v Číně tamní režim, od kterého se chce údajně učit, jak stabilizovat hospodářský růst a demokracii,“ poznamenal list Die Welt s tím, že ještě v předvečer 17. listopadu Zeman řekl, že policejní zásah před 25 lety proti studentské demonstraci tak hrozný nebyl.

Na Zemanův komentář policejního zákroku na Národní třídě v roce 1989 upozornila i německá televize ARD. „Spousta lidí mu za to dala červenou kartu,“ uvedla stanice na svém zpravodajském webu. O červených kartách, které se dnes objevily v rukách Zemanových odpůrců, píše mimo jiné také BBC.

Mezi fotografie dne zařadil snímek se zdviženými pažemi pražských demonstrantů s červenými lístky francouzský deník Paris Match.

Češi neumí transparenty

Portál Pravda.sk napsal, že demonstranti využili na transparentech proti Zemanovi řadu vulgarit i hesel, které vycházely z prezidentova nedávného vystoupení v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán. Také APA uvedla, že v pozadí demonstrací bylo i Zemanovo použití sprostých slov.

Protesty, které jsou podle Die Welt míněny samozřejmě vážně, mají i svou humornou stránku. „I v tom, jak Češi demonstrují. S podomácku udělanými transparenty z rozpadajících se banánových krabic, které jen tak tak přečkají demonstraci,“ dodal německý deník.


Čtěte také:

„Miloše do koše“. Tisíce lidí demonstrují proti Zemanovi

Zemanův mluvčí: Svoboda názoru platí i pro prezidenty

Štěpán Kubalík: Svoboda sametového kýče

BRAND24

Michal Horáček: Dnes všechno jde, ale na ničem nezáleží. To je daň za svobodu

Tomáš Ježek: Ekonomika trpěla pod smrtícím nástrojem centrálních plánovačů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).