Menu Zavřít

Německý HDP rostl nejrychleji za pět let, předčil i odhady analytiků

12. 1. 2017
Autor: Jawed Karim via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Hrubý domácí produkt Německa v loňském roce stoupl o 1,9 procenta, tedy nejprudším tempem za posledních pět let. V roce 2015 růst činil 1,7 procenta. Údaje rovněž ukázaly, že německé veřejné finance uzavřely loňský rok s přebytkem 18,2 miliardy eur (téměř půl bilionu korun), což odpovídá 0,6 procenta HDP. V předchozím roce činil přebytek 20,9 miliardy eur.

Hospodářský růst loni zrychlil z 1,7 procenta v roce 2015 a mírně překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 1,8 procenta. S tímto tempem počítala rovněž říjnová prognóza německé vlády. Pro letošní rok vláda předpověděla zpomalení růstu na 1,4 procenta.

 Vývoj německého HDP

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Hospodářský růst v Německu je podle Reuters podporován stoupající soukromou spotřebou a zvýšenými vládními výdaji na uprchlíky. To kompenzuje horší výkon zahraničního obchodu, který je důsledkem slabé poptávky ze strany hlavních obchodních partnerů a rozvíjejících se ekonomik.

Domácí spotřeba již dříve vystřídala export na pozici hlavního motoru německého hospodářství. Spotřebu domácností podporují příznivé podmínky na trhu práce a nízké úrokové sazby.

„Silná domácí poptávka zaštítila německou ekonomiku před většinou vnějších rizik,“ uvedl analytik Carsten Brzeski ze společnosti ING. Dodal, že největším rizikem pro Německo je nyní pocit sebeuspokojení. „Ekonomika naléhavě potřebuje nové impulzy ze strany nových strukturálních reforem a silnějších veřejných i soukromých investic. Je velmi nepravděpodobné, že se toho dočká před (zářijovými) volbami,“ prohlásil.

V loňském roce soukromá spotřeba stoupla o dvě procenta a její příspěvek k celkovému růstu ekonomiky dosáhl 1,1 procentního bodu. Státní výdaje se zvýšily o 4,2 procenta, jejich příspěvek k růstu HDP tak činil 0,8 procentního bodu.

Veřejné finance uzavřely loňský rok s přebytkem 18,2 miliardy eur (téměř půl bilionu korun), německý státní rozpočet skončil loni v přebytku 6,2 miliardy eur (168 miliard korun). Je to už potřetí v řadě, co německý rozpočet nebyl v deficitu.

BRAND24

Přebytek rozpočtu chce ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU) využít na splácení státního dluhu, čímž ale na německé politické scéně nebudí jen souhlasné reakce. Vládní sociální demokraté požadují, aby se přebytek využil na investice, bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) chce zase snižovat daně. O tom, kde nakonec peníze z přebytku skončí, rozhodne parlament.

Čtěte také:

Česko je atraktivnějším firemním sídlem než Německo

Inflace v Německu se koncem roku víc než zdvojnásobila

Němci budou hospodařit s vyrovnaným rozpočtem již počtvrté v řadě


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).