Menu Zavřít

Německo může „vyvlastnit“ banky

26. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Německá vláda schválila návrh zákona, jenž umožní státu převzít kontrolu nad soukromými bankami, které se ocitnou v problémech způsobených finanční krizí. Norma otvírá dveře k zestátnění problémové hypoteční banky Hypo Real Estate.

BRAND24

Takzvaný vyvlastňovací zákon předpokládá znárodnění jako nejkrajnější prostředek řešení. Předtím počítá s procedurou zkoumání, zda lze pro záchranu příslušné banky přijmout méně pronikavá opatření umožňující získání kontrolní většiny státu. K takovým krokům patří svolání mimořádné valné hromady zachraňovaného peněžního ústavu a kapitálová opatření. Důležitou podmínkou pro uplatnění krajního řešení je takzvaná „systémová relevance“ příslušného institutu. To znamená, že musí být významný pro fungování celého národního hospodářství.

Návrh zákona rozšiřuje balík na záchranu bank v objemu 480 miliard eur (zhruba 14 bilionů korun), který německá vláda přijala už v říjnu a který umožňuje především poskytování státních záruk bankám. Dodatečná opatření předpokládají jejich prodloužení ze tří na pět let.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).