Menu Zavřít

Německo diktuje Evropě chyby, míní New York Times

13. 4. 2012
Autor: profit

Americký liberální deník The New York Times (NYT) v redakčním komentáři opět kritizuje přísná úsporná rozpočtová opatření v Evropě. Chybná politika, kterou eurozóně diktuje Německo, podle něj dusí ekonomický růst. Ekonomicky oslabenému jihu kontinentu by spíše než "aritmetika krátkodobého deficitu" pomohly investice do reforem a růstu.

 

Foto: Profimedia

„Úsporná opatření, jež jsou univerzálním lékem předepisovaným německou kancléřkou Angelou Merkelovou, nikde nefungují. Po týdnech zavádějícího klidu a přes obrovské injekce likvidity ze strany Evropské centrální banky jednotlivé země opět sklouzávají do recese, nezaměstnanost roste a předpovědi výše schodků se zhoršují. Trhy s dluhopisy mají obzvláště strach ze Španělska a Itálie, které patří mezi největší evropské ekonomiky,“ napsaly The New York Times.

Zvláště Španělsko může podle listu být další evropskou ekonomikou, jejíž pád způsobí špatné německé řízení krize eurozóny. Země se již nyní potýká s mírou nezaměstnanosti téměř 25 procent odpovídající hospodářské depresi. Ve věkové kategorii 16 až 24 let se dokonce blíží 50 procentům. Úsporný rozpočet, který představil na konci března ministerský předseda Mariano Rajoy, může problémy ještě zhoršit, uvedl deník.

Cílem je snížit loňský schodek ve výši 8,5 procenta hrubého domácího produktu letos na 5,3 procenta a na tři procenta v roce 2013. Podle NYT jsou ale tyto cíle pravděpodobně nedosažitelné, i kdyby se vláda návrhu tvrdě držela.

BRAND24

Zároveň deník označuje jako špatné některé škrty, které navrhl Rajoy. Jde například o omezení veřejných investic, které jsou podle NYT nutné pro zlepšení konkurenceschopnosti země, či výdajů na rekvalifikace. Nyní Rajoy navrhuje druhou sérii hlubokých škrtů zaměřenou na školství a zdravotnictví. „Obírání současné pracovní síly kvůli tomu, aby se zaplatilo za včerejší bublinu na trhu nemovitostí, nedává žádný ekonomický smysl,“ uvedl list.

Podle něj by tyto škrty nebyly tak drsné, kdyby Evropská unie vedená Merkelovou poskytla Španělsku větší rozpočtovou pružnost. „A bylo by se jim možné vyhnout, kdyby Merkelová a její pomýlení partneři konečně uznali, že obnovení konkurenceschopnosti hospodářsky oslabeného evropského jihu vyžaduje více investic do reforem a růstu a méně obsesivní plnění krátkodobé schodkové aritmetiky,“ uzavřel deník.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).