Menu Zavřít

Němci vypustí na dálnici kamiony pod proudem

14. 8. 2017
Autor: Scania

Spolkový stát Hesensko objednal elektrifikaci části dálnice. Na desetikilometrovém úseku proběhnou první testy elektricky poháněných kamionů napájených z trolejí.

Elektrické kamiony poháněné z trolejí mají zkušebně jezdit na německé dálnici A5 poblíž Frankfurtu od konce roku 2018. Elektrifikaci zemský stát objednal u koncernu Siemens pro desetikilometrový úsek mezi frankfurtským letištěm a městem Darmstadt.

Projekt podporuje německé ministerstvo životního prostředí ve snaze o ekologicky šetrnou silniční nákladní dopravu. Jak zdůrazňuje Siemens, projekt poprvé prověří koncepci e-highway na veřejné silnici v Německu. Mnichovský koncern vypracuje projekt, postará se o výstavbu a možná zajistí i údržbu zařízení.

Elektrický tahač napájený z trolejí má oproti elektromobilu s akumulátory potenciálně možnost dopravovat zboží na dlouhé vzdálenosti. Podobně jako u železničních tratí to ovšem předpokládá vynést i podél dálnic na sloupech troleje. Mimo elektrifikovanou trať pak speciální tahače pohání hybridní motor.

 Elektricky poháněný nákladní mercedes má vyjet ještě letos Svůj nákladní elektromobil letos představí i Mercedes. Ten však bude bez pantografu - napájen bude totiž z baterií

Investoři tento projekt obhajují starostí o životní prostředí zatěžované stále rostoucí nákladní dopravou. Siemens, který by si v případě úspěšných testů mohl přijít na rozsáhlé zakázky, zdůrazňuje dvojí přínos elektrických tahačů. Ty nejen že spotřebují méně energie, ale především sníží lokální zátěž, jakou současná doprava emisemi a hlukem představuje.

Podobné projekty, ovšem v menším rozsahu a mimo veřejné silnice už běží ve Švédsku i v Kalifornii. V Rakousku ve Štýrsku začne výrobce MAN produkovat tahače poháněné elektromotorem. Eektricky poháněné nákladní automobily – ovšem na baterie - vyvíjí i Daimler. První z nich chce představit ještě letos.

K tématu čtěte také:

BRAND24

Revoluce v kamionové dopravě? Němci otestují e-dálnici s trolejemi

Více o dění v oblasti elektromobility:

Britský expert: I elektromobily jsou špinavé. Stopka pro spalovací motory nestačí

Arogancí ke kolapsu. VW, BMW a Daimler se musí přizpůsobit době

Brusel podpoří stavbu čerpacích stanic pro alternativní paliva v Česku

Británie zakáže prodej benzinových a naftových aut. Od roku 2040

 Ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).