Menu Zavřít

Škodlivý oxid uhličitý? V Cáchách z něj vyrábějí ponožky

4. 7. 2019
Autor: Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/ZB/ Profimedia

Hlavní skleníkový plyn oxid uhličitý se dá smysluplně využít v textilním průmyslu. Němečtí vědci představili umělé vlákno, jehož součástí je i oxid uhličitý, který vzniká jako odpadní surovina v energetickém a chemickém průmyslu. Nový typ vlákna by se mohl uplatnit až v 80 procentech všech druhů oděvů, které jsou na trhu.

Obrovský spřádací stroj na Technické vysoké škole v Cáchách umí využít oxid uhličitý jako surovinu pro výrobu umělého vlákna. Na novince pracují vědci ve spolupráci s výrobcem umělého vlákna, firmou Covestro. Oxid uhličitý, který se uvolňuje při spalování fosilních paliv, má nahradit používání ropných produktů při výrobě textilií.

Šéf institutu textilních technologií Thomas Gries tvrdí, že se jedná o průlomovou metodu. Nový typ vláken se může využívat v elastických textiliích, například v ponožkách nebo sportovním oblečení. První výsledky jsou podle něj velmi slibné.

Oxid uhličitý může hrát v textilním průmyslu klíčovou roli suroviny, která vzniká jako odpadní produkt v uhelných elektrárnách, ocelárnách, chemičkách a cementárnách. V institutu vyrobili první vzorky – několik párů barevných ponožek. Udržitelnější elastická vlákna se mohou uplatnit i ve spodním prádle, například podprsenkách.

„Elastická textilní vlákna na bázi CO2 neobsahují bavlnu, na jejíž produkci je potřeba velké množství vody, ani přírodní vlnu, která je považována za vzácnou surovinu,“ vyzdvihl výhody nových vláken Gries.

Potenciál je obrovský, protože se elastická umělá vlákna používají v 80 procentech všech druhů oděvů. Textilní průmysl je celosvětově třetím největším průmyslovým sektorem, proto ekologičtější výroba může významně ovlivnit produkci skleníkových plynů.

Koncern Covestro dodává pro výrobu nového typu vláken granulát, který obsahuje oxid uhličitý. V průmyslovém měřítku by se nový typ umělého vlákna měl objevit do tří let. Inovace nemá prodražit vstupy při výrobě textilií, proto je Gries přesvědčen, že výrobci oblečení budou k použití nového typu textilních vláken otevření.

Dále čtěte:

Obnovitelné zdroje pokryly skoro polovinu německé spotřeby. Ohrožují ale stabilitu sítě

Energetická laboratoř v praxi: sever Německa chce být do roku 2035 bez emisí

BRAND24

Velké plány pro Česko i svět. Stoletou energetickou síť čeká bod zlomu, tvrdí zakladatel Faraday Grid

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).