Menu Zavřít

Němci už nevěří ani bankám

9. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Na záchranu banky Hypo Real Estate 50 miliard eur nebude stačit

Bývalý německý ministr sociálních věcí Norbert Blüm se proslavil výrokem „vaše penze jsou kryté“. Časem se Němci přesvědčili o opaku. Proto narůstá jejich snaha zabezpečit se na stáří i jinými způsoby než pouhou důvěrou ve státní systém důchodového pojištění. Jeho výrok však zlidověl a běžně se používá jako synonymum pro uchlácholení občanů politiky a dalšími významnými lidmi v situacích, kdy je realita zcela jiná, než tvrdí. Slavný Blümův výrok se v poslední době také často používá v rámci státní záchranné akce německé banky Hypo Real Estate, která se dostala na pokraj finančního kolapsu v souvislosti s americkou bankovní krizí.

Ohrožené úspory

Ještě na začátku letošního roku vrcholní manažeři tvrdili, že banka Hypo Real Estate je solidní a naprosto zdravá. V tom je podporovali politici a finanční experti, kteří poukazovali na zcela odlišnou strukturu německého finančního a bankovního systému. Z toho důvodu měla být finanční krize v rozměrech, v nichž se projevila v USA a ve Velké Británii, v Německu nemyslitelná. Na přelomu září a října však musela zasáhnout německá vláda a za peníze daňových poplatníků převzít velkou část ze záchranné injekce bance Hypo Real Estate ve výši 50 miliard eur. Aby dle německého ministra financí Peera Steinbrücka nenastal „celoplošný požár“. Nakonec musel šéf Hypo Real Estate Georg Funke odstoupit. A němečtí občané si kladou otázku, jsou-li jejich úspory ohroženy, nebo jestli o ně dokonce nepřijdou.

Chybný počin

Hypo Real Estate Holding byl založen v říjnu 2003 jako samostatná akciová společnost, která se odštěpila od investičního oddělení realit HypoVereinsbank (HVB). V prosinci 2005 pak nahradila na frankfurtské burze s cennými papíry HypoVereinsbank. S bilanční sumou přes 400 miliard eur a dvěma tisíci zaměstnanci patří mnichovská Hypo Real Estate k předním německým finančním koncernům a k evropské špičce zabývající se financováním realitních projektů. Na veřejnosti vystupuje pod názvem Hypo Real Estate Group a řídí aktivity tří firemních bank: Hypo Real Estate Bank International, Hypo Public Finance Bank a Hypo Real Estate Bank.
Hypo Real Estate se specializuje především na velké projekty, jako jsou kancelářské budovy, hotely nebo letiště, a služby privátním zákazníkům a malým spořitelům neposkytuje. Do problémů se však nedostala kvůli nekrytým hypotékám, ale kvůli dceřiné společnosti Deutsche Pfandbriefbank (Depfa) se sídlem v Dublinu, kterou zasáhly turbulence na světových finančních trzích.
Otázkou pak zůstává, jak mohla prakticky neznámá Depfa zničit renomovanou finanční instituci. Stále zřejmější však je, že se němečtí manažeři v důsledky snahy v minulosti nezůstat pozadu při expanzi na finanční světové trhy dopustili velkých chyb. A jednou z nich byla právě Depfa. Tato chyba může mít za následek největší katastrofu v německých bankovních dějinách.

Vinna je Depfa

Depfa, kterou Hypo Real Estate koupila na konci roku 2007 za pět miliard eur, se zabývala financováním státních projektů. Své aktivity financovala částečně krátkodobými úvěry, které si obstarávala na kapitálovém trhu. To je za normálních okolností výhodné a pružné, jak se vyjádřil mluvčí Hypo Real Estate Hans Obermeier. Panika na finančních trzích však vyvolala nedůvěru a banky si odmítají půjčovat peníze. Krátkodobé úvěry lze získat jen za vyšší úrokovou sazbu a tento trend postihl i dlouhodobé půjčky. Depfa se tím dostala do finanční tísně, neboť nemohla získat dostatečné množství peněz na kapitálovém trhu. A protože Hypo Real Estate nemá privátní zákazníky, nemůže použít stejně jako jiné banky jejich vklady k refinancování svých aktivit. V tomto případě pomoci dceřiné společnosti Depfa z problémů s finanční likviditou.
Depfa vznikla v roce 1922, financovala bytovou výstavbu a jako státní instituce přežila hospodářskou krizi. Po druhé světové válce financovala bytové úvěry. V letech 1952 až 1993 její bilanční suma narostla díky komunálním investicím na 100 miliard marek. V roce 1989 se změnila v akciovou společnost. Nástup nových technologií a internetu v devadesátých letech minulého století vyvolal obrovský boom na světových burzách. A z rostoucích cen a zisků těžila i dnešní irská dceřiná společnost Hypo Real Estate.
Zdálo se, že pro Depfu přestaly platit normální zákony. Ačkoli disponovala jen jednou miliardou eur vlastního kapitálu, obsluhovala úvěry v hodnotě 73,1 miliardy eur. A neomezovala se jen na Irsko. Depfa měla pobočky po celém světě a zakládala i dceřiné společnosti, například Depfa ACS Bank nebo Hypo Public Finance Bank. Její americká pobočka First Albany Securities se podílela na veřejných zakázkách ve výši téměř 400 miliard dolarů.
Bankovní krize, která už přes rok sužuje finanční a kapitálové trhy, se musela zákonitě u Depfy projevit. Finanční systém Depfy spočívající ve financování dlouhodobých úvěrů krátkodobými půjčkami se musel zhroutit, když vyschly kapitálové zdroje. To však nevysvětluje finanční schodek ve výši 50 miliard eur u Hypo Real Estate. Vše totiž nasvědčuje tomu, že závazky Depfy jsou mnohem vyšší, než dosud vedení Hypo Real Estate přiznávalo.

Nepravdivé informace

Obvinění z nepravdivé informační politiky vedení Hypo Real Estate proto také patří k hlavním výtkám německé vlády v čele se zmíněným ministrem financí Peerem Steinbrückem. Na konci září se totiž zdálo, že banka Hypo Real Estate je zachráněna, protože německá vláda a konsorcium privátních bank jí hodily záchranný kruh ve výši 35 miliard eur. Jako zástavu však musela Hypo Real Estate poskytnout své dceřiné společnosti cenné papíry. Zdálo se, že její stav je do konce roku stabilizován. Nevylučovalo se však, že Hypo Real Estate bude rozprodána, nebo dokonce zrušena.
Během následujícího týdne však šetření Deutsche Bank ukázala, že finanční schodek Hypo Real Estate je mnohem vyšší a že bude do konce roku 2009 potřebovat 70 až 100 miliard eur na krytí svých závazků.
Šéf Hypo Real Estate Georg Funke pod tímto tlakem přiznal, že jeho banka potřebuje další pomoc, a Peeru Steinbrückovi došla trpělivost. Vláda a banky sice přihodily do záchranného kruhu dalších patnáct miliard eur, ale požadovaly, aby někdo převzal odpovědnost. V úterý 7. října proto Funke s okamžitou platností rezignoval. Již předtím však museli ze svých funkcí odstoupit šéf Depfy Paul Leatherdale a člen představenstva Hypo Real Estate Bo Heide-Ottosen. Nástupcem Funkeho by se měl stát Axel Wieandt, který až dosud vedl oddělení strategického vývoje Deutsche Bank a jenž je považován za jednoho z nejlepších německých finančníků.
Že penze nejsou jisté, dnes už ví každý Němec, a proto tvrzení politiků přijímají skepticky. Po prohlášení Georga Funkeho ze začátku roku, že Hypo Real Estate vyšla ze světové finanční krize posílena, Němci zjišťují, že nemohou věřit ani bankám, které až do současnosti považovali za baštu solidnosti.

CONTENT24

Souvislosti

Na konci září se zdálo, že německá banka Hypo Real Estate je zachráněna.
Německá vláda a konsorcium privátních bank poskytly na její záchranu 35 miliard eur.
Během následujícího týdne šetření Deutsche Bank ukázala, že finanční schodek Hypo Real Estate je mnohem vyšší.
Do konce roku 2009 bude na krytí svých závazků potřebovat 70 až 100 miliard eur.
Vláda a banky proto přidaly na její záchranu dalších patnáct miliard eur.
Musel však rezignovat šéf Hypo Real Estate Georg Funke, šéf její dceřiné společnosti Depfa Paul Leatherdale a člen představenstva Hypo Real Estate Bo Heide-Ottosen.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).