Menu Zavřít

Němci a Švýcaři platí včas, Maďaři a Bulhaři pozdě

29. 9. 2009
Autor: profit

Lhůty jsou od toho, aby se překračovaly, myslí si nejspíš podnikatelé v Maďarsku. Z průzkumu platební morálky v pěti evropských zemích totiž vyplynulo, že jen necelá čtvrtina zakázek je uhrazena před uplynutím lhůty splatnosti.

Autor: Martin Siebert

Z pěti zkoumaných zemí je v Maďarsku také nejvyšší podíl nebytných pohledávek, plných 5, 3 procenta.

Vyplývá to z průzkumu společnosti EOS a marketingové agentury Ipsos, které zkoumaly kromě Maďarska také situaci v Bulharsku, Švýcarsku, Německu a Velké Británii.

Průměrná výše pohledávky je ve všech zemích stejná - nepřekračuje 5 tisíc eur. Také lhůta splatnosti se pohybuje obvykle kolem 31 až 33 dní, s výjimkou Německa. Tam je třeba zaplatit do 25 dní.

Němci jsou svědomití, Britové zapomnětliví

Přitom v dodržování termínů jsou nejsvědomitější právě Němci. Platí včas v 77 procentech případů, Švýcaři za nimi zaostávají o pouhá dvě procenta. Zato ve Velké Británii si s nějakým tím dnem navíc hlavu nelámou. V termínu přichází jen 59 procent plateb, což je jen o málo více než v Bulharsku.

BRAND24

Pohled na Velkou Británii však dokazuje, že opoždění v platbách nemusí zároveň znamenat velké množství nedobytných pohledávek.

Více na Aktuálně.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).