Menu Zavřít

Několik technických termínů

17. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Na veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas upoutaly pozornost nové přístroje

Když Steve Jobs rozbalil na výstavě Macworld Expo v San Francisku nový přístroj iPhone firmy Apple, okamžitě na sebe strhl pozornost návštěvníků ještě větší technologické akce v Las Vegas. Přes 140 000 oddaných technologických nadšenců zaplnilo hotelové výstavní prostory na veletrhu spotřební elektroniky (CES), aby okukovali ohromující spoustu přístrojů. Ty mají nejrůznější neobvyklé schopnosti. A také vlastní prapodivné názvy. Takže, než začnete mluvit s domýšlivými prodavači, naučte se následující seznam nazpaměť.

Full HD (též 1080p) V současnosti nejlepší kvalita obrazu, kterou můžete získat u televize s vysokou rozlišovací schopností. Obsahu je však zatím poskrovnu.

Slingbox Zařízení od firmy Sling Media, jež umožňuje sledovat živé nebo nahrané televizní vysílání z vašeho domácího systému na osobním počítači i v mobilních telefonech přes web.

IPTV Zkratka televize přes internetový protokol (Internet Protocol Television) - znamená televizi šířenou přes web.

Follow-me TV Umožňuje vám začít sledovat nahraný televizní pořad třeba v obývacím pokoji a pak přejít do ložnice, aniž o cokoli přijdete.

HSDPA/EV-DO Dvě superrychlé mobilní sítě třetí generace, první od firmy Cingular Wireless, druhá od firem Sprint Nextel a Verizon Wireless.

Domácí servery Všechny fotografie, hudbu a video si dejte na jeden server, který je dokáže „naservírovat“ různým zařízením, jež máte doma.

Blu-ray Disc, HD-DVD Dva soupeřící standardy pro příští generaci: disky DVD s vysokým rozlišením, u nichž je na vyhlášení vítěze zatím příliš brzy.

Služby založené na poloze (LBS) Čipy globálního polohového systému ve vašem telefonu umožňují společnostem zjistit, kde jste, a upozornit vás na nejlepší obchod nebo restauraci v místě vysílání.

HDMI Tajuplný standard pro připojení zdroje televize s vysokým rozlišením, jako je kabelový set-top box, k displeji s vysokým rozlišením. V čem je ta záhada? Jak může nějaký kabel stát 80 až 120 dolarů.

BRAND24

WiMAX Nový mobilní internetový standard, pokročilejší než Wi-Fi, který bude brzy k dostání od společností Sprint Nextel, Clearwire a dalších.

Copyrighted 2006 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).